Mostres de rebuig als cossos militars i policials al Saló Estudia que es celebra a Barcelona

23.03.07 Un any més, el Saló de l’Ensenyament, avui anomenat Estudia, ha estat escenari de protestes per la presència de parades informatives del Ejército Español i dels Mossos d’Esquadra, que d’un temps enrere vénen instalant-s’hi per tal de captar persones interessades en incorporar-se a aquests cossos.

23/03/2007 02:28 Política
A falta que les autoritats competents pressionin a la Fira per tal que aquests cossos no hi siguin presents, tal com demanen organitzacions de joves i d’estudiants, col·lectius antimilitaristes o sindicats de professors, membres del Sindicat d'Estudiants  dels Països Catalans (SEPC) han protagonitzat una acció simbòlica de rebuig que ha acabat amb fins a 15 identificacions per part dels Mossos d’Esquadra.
 
Accions de la SEPC contra el Saló de l'ensenyament Aquesta acció ha consistit en desplegar dues pancartes mentres uns joves escenificaven amb bosses de plàstic al cap els efectes de les detencions policials, en les que s’acusava a ambdós cossos de torturadors i repressors, tant pel seu paper de garant de la integritat de l’estat així com de promoure la “cultura de la guerra” com pel de repressor del moviment estudiantil català, tal com es va poder viure a Barcelona el dia del desplegament d’aquest cos a les grans mobilitzacions del novembre del 2005 o com han pogut veure els i les estudiants gironines en les manifestacions davant de la cimera hispano-francesa d’uns mesos ençà. Des del SEPC, a més, en el comunicat que han fet públic, s’acusa als Mossos d’Esquadra de “la coacció i el control social que exerceixen (...) en els Instituts d’Ensenyament Secundari del Principat”. Finalment, l’organització estudiantil exigeix “que no es cedeixin més espais en els esdeveniments educatius als cossos repressius” i censura la seva actuació d’avui. 

Cal dir que aquesta no ha estat la única mostra de rebuig a la presència de cossos com ara l’exèrcit, ja que els i les joves de les JERC han realitzat una acció semblant. En aquest cas, els i les joves han pogut filmar en vídeo la seva protesta sense ser interpel·lats en cap moment. D’altra banda, el sindicat de mestres USTEC, també va emetre al seu moment una carta a la conselleria crítica amb la presència d’aquest cos en salons com ara aquest.
 
Els Mossos d’Esquadra en entredit
Més enllà d’aquestes acusacions el cert és que la policia autonòmica dirigida pels ecosocialistes ve sent notícia darrerament a través del cas de la jove Núria Pòrtulas, empresonada en un estrany sumari i que ha despertat importants mostres de solidaritat, alhora que gairebé coincideixen amb la presentació de l’informe anual de la organització SOS Racisme, en la qual, entre d’altres, es denuncia la “impunitat policial” que encara existeix i s’alerta de l’augment de denúncies que afecten al cos autonòmic a través de les dades que gestiona aquesta organització.
 
Per saber-ne més: