1936 Buenaventura Durruti és ferit mortalment a Madrid

1936 Buenaventura Durruti és ferit mortalment a Madrid, on combatia les tropes feixistes; moria el dia després

19/11/1936 Tal dia com avui
Retrat de Durruti en una revista de l'època Retrat de Durruti en una revista de l'època

Buenaventura Durruti ( Lleó, 1896–Madrid, 20 de novembre de 1936 ) fou un sindicalista i revolucionari anarquista.

Nascut a Lleó, era mecànic-ajustador i va treballar en el sector ferroviari. Es va trasllladar el 1920 a Barcelona, on s'afilià a la CNT (Confederació Nacional del Treball). El 1922 formà juntament amb Joan García Oliver i Francisco Ascaso el grup Los Solidarios, al qual se li imputà, un any més tard, la mort del cardenal Juan Soldevila y Romero. Va fugir a Argentina, Uruguai i altres països llatinoamericans i europeus.

En 1931 torna a Espanya, i es va integrar a la Federación Anarquista Ibérica (CNT-FAI) —bel·ligerant amb la II República— i participà amb les insurreccions de 1932 i 1933.

En esclatar l'anomenada Guerra Civil el 1936 promogué la creació a Barcelona del Comité de Mil·lícies Antifeixistes, encapçalà una columna de milicians enviada al Front d'Aragó i el novembre d'aquell any marxà a Madrid —on fou ferit en combat (en una situació no aclarida), morint a l'hospital el día 20— a contenir l'ofensiva de les tropes sublevades (batalla de Madrid).

Per saber-ne més:

Durruti en la revolución española (vídeo basat en la biografia escrita per Abel Paz, Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo)