1919 Es crea a Barcelona la Unió de Sindicats Lliures, que exercien de pistolers de la patronal

1919 Es crea a Barcelona la Unió de Sindicats Lliures, que exercien de pistolers de la patronal

10/10/1919 Tal dia com avui

En aquesta data es van crear a Barcelona la Unió de Sindicats Lliures, una organització creada a l’Ateneu Legitimista sota el padrinatge de la patronal catalana i la vinculació d’algunes autoritats militars (el general Severiano Martínez Anido, el comandant Bartolomé Roselló i el capità Lasarte entre d’altres).

Influenciada pel Carlisme, va ser dirigida, com a president, pel requetè Ramon Sales, que procedia del Sindicat Mercantil de la CNT. Tingué en Juan Laguía Lliteras el seu ideòleg, el qual també en fou secretari general, acompanyats de Josep Baró, Jordi Bru, Estanislao Rico, Domingo Farré, Feliciano Baratech i Mariano Puyuelo. S’adherí a la Unión de Sindicatos Libres de España. Fou el braç executor dels atemptats i l’assassinat dels capdavanters de la CNT i també del de l’advocat Francesc Layret. Va tenir un suport escàs dins del món obrer.

L’any 1924 en ser prohibida la CNT va atreure sindicats independents. Tot i que el 1929 proclamaven tenir 190 mil afiliats, no van consolidar-se com a força sindical i no aconseguiren sobreviure a la proclamació de la República. Durant la guerra el seu president, Ramon Sales, participà en activitats de sabotatge a la reraguarda republicana.

Per saber-ne més:

 www.veuobrera.org