1917 Data en quč s'inicia la Revolució russa i la presa del Palau d'hivern

1917 Data en què s'inicia la Revolució russa i la presa del Palau d'hivern

25/10/1917 Tal dia com avui

La Revolució d'octubre, liderada per Lenin i el partit bolxevic, va estar basada en les idees de Karl Marx i marcà el començament d'una onada de revolucions comunistes al llarg del Segle XX. Contrariament a la Revolució de febrer, no fou un procés espontani, sinó que fou fruit de la planificació i la coordinació.

Lenin pas a pas, va anar construint la revolució pel seu compte. El 9 d'octubre de 1917, va aconseguir que el Comitè Central Bolxevic aprovés, per deu vots a dos, la insurrecció armada. De l'11 al 13 d'octubre, es va donar el Congrés de Sòviets de la regió del Nord. Dos dies després el 15, es forma el Comitè Militar Revolucionari, encapçalat, qui sinó, per Trotski.

 Serà finalment el 25 d'octubre, quan s'iniciarà la presa del Palau d'Hivern. Kerenski, decidí enviar l'Exèrcit, per protegir la ciutat, que estava dispersat per la capital russa. De totes maneres, no es va produïr el 25 d'octubre, sinó el 7 de novembre, el fet és que en aquella època, Rússia encara feia servir el calendari Julià, sense haver adaptat les reformes del Papa Gregori XIII.

Per saber-ne més:

Revolució russa