1909 Suspensió de diaris catalans

1909 Són suspesos tres diaris: La Tribuna, El Progreso i El Poble Català

18/08/1909 Tal dia com avui

Tal dia com avui de 1909 van ser suspesos tres diaris: La Tribuna, El Progreso i El Poble Català.

El motiu de la clausura dels diari fou el contingut en el tractament del segrets de joves per part de l'exèrcit espanyol, per dur-los a fer la guerra al Rif. Les revoltes contra el reclutament de joves va desencadenar poques setmanes abans la coneguda per "Setmana Tràgica."

A El Progreso, el dia 17, poc abans que esclatés la Setmana Tràgica, es va publicar el poema «La madre del soldado nº 73»,
de Ángeles López de Ayala, que posa en qüestió aquest concepte de «pàtria» que tant preocupava al Comte de Romanones, president del consell de ministres del regnat d'Alfonso XIII.

Un altre artcle que irrità el règim militar fou el de J. Pous i Pagès a El Poble Català, amb el títol «Pera les dames blanques», amb paraules com aquestes:

«Ab gest de suposada pietat, aristocràtiques dames reparteixen, arran de moll, tabac y medalles an els soldats que embarquen cap a la guerra.
[...] La pensada té una vaga reminiscencia de cansó de gesta. Així també, al partir l'estol feudal vers llunyanes y arriscades aventures,
feia la castellana repartiment de flocs y de bandes, que donessin coratge a l'esforsat cavaller, en les hores de perill y de lluita.