1985 Els serveis secrets francesos destrueixen el Rainbow Warrior amb una bomba

Atemptat dels serveis secrets francesos contra el vaixell Rainbow Warrior de Greenpeace, en què mor un fotògraf luso-holandès

10/07/1985 Tal dia com avui

El Rainbow Warrior (en català, Guerrer de l'Arc de Sant Martí) era el vaixell insígnia de l'organització no governamental internacional Greenpeace. Va ser construït a Aberdeen, Escòcia el 1955 i inicialment va ser utilitzat pel ministeri d'agricultura britànic com a vaixell d'investigacions. Més endavant es va convertir en vaixell de pesca al mar del Nord fins a la seva adquisició per Greenpeace el 1978. El seu nom prové d'una antiga profecia dels nadius d'Amèrica del Nord segons la qual:

Arribarà un temps en el que la Terra emmalaltirà i, quan això passi, els indígenes recobraran el seu esperit i reuniran persones de totes les nacions, colors i creences, ells creuran en els actes i no en les paraules. Ells treballaran per guarir la Terra... ells seran coneguts com els "Guerrers de l'Arc de Sant Martí".

El Rainbow Warrior era utilitzat com a vaixell de suport per a les manifestacions i investigacions organitzades per Greenpeace contra diferents activitats realitzades per diferents països contràries a la salvaguarda de l'ambient i de les espècies marines.

El vaixell va ser enfonsat amb explosius pels serveis secrets francesos el 1985 per evitar una protesta en contra de les proves nuclears que realitzaria França a l'Atol de Moruroa, a l'oceà Pacífic sud. A l'atemptat va morir el fotògraf luso-holandès Fernando Pereia . El vaixell va ser reflotat, però les avaries eren de tal magnitud que van fer impossible la seva reparació, de manera que va ser transportat el 1987 cap a les illes Cavalli on va ser enfonsat per a contribuir com a santuari de fauna marina. Greenpeace, però, va nomenar amb el mateix nom el seu nou vaixell insígnia.

Cronologia de l'enfonsament del Rainbow Warrior (Wiquipèdia)