1921 Es crea a Moscou la Internacional Sindical Roja, creada per la III Internacional

1921 Es crea a Moscou la Internacional Sindical Roja, creada per la III Internacional

03/07/1921 Tal dia com avui

En aquesta data de l'any 1921 va ser creada la ISR a Moscou, una organització creada per la Tercera Internacional per tal d'agrupar els sindicats.

En el congrés fundacional hi van assistir 220 delegats d'organitzacions sindicals de 42 països o estats. De l'Estat espanyol hi foren presents, representant la CNT:  Víctor Colomer, Jesús Ibàñez, Hilari Arlandis, Joaquim Maurín i Andreu Nin, que havien estat designats en el Ple de Lleida de l'abril de 1921. Andreu Nin es quedà a Moscou com a membre del secretariat de la ISR.

A Catalunya, dins la CRTC, el centre impulsor d'una tendència favorable a la Revolució Russa i a la ISR fou Lleida i el setmanari Lucha Social. El juny de 1922, en una conferència nacional celebrada a Saragossa, la CNT retirà l'adhesió a la Tercera Internacional i a la ISR, llavors, el grup encapçalat per Joaquim Maurín, propicià la creació de Comitès Sindicalistes Revolucionaris, que s'adheriren a la ISR i enviaren una delegació al tercer congrés (1924). La delegació composada per Joaquim Maurín, Desideri Trilles, José Grau, Josep Jovér i José Valls, va tornar decebuda pel clima polític que es respirava a la ISR i a Moscou (cal assenyalar que Stalin havia agafat les regnes de la revolució) i així les seves trajectòries canviaren cap a direccions oposades.


La ISR celebrà cinc congressos:

  • 1921, Moscou 3 de juliol (Victor Colomer, Jesús Ibàñez, Hilari Arlandis, Joaquim Maurín i Andreu Nin representaren a la CNT).
  • 1922, Moscou, novembre.
  • 1924, Moscou, Juliol (Joaquim Maurín, Desideri Trilles, José Grau, José Jover i José Valls, representaren els Comitès Sindicalistes Revolucionaris i Andreu Nin al Comitè de la ISR).
  • 1928, Moscou, Març.
  • 1930, Moscou, juliol.

Per saber-ne més:

www.veuobrera.org