1904 Atac amb un ganivet contra Antoni Maura, cap del govern espanyol

1904 Atac amb un ganivet contra Antoni Maura, cap del govern espanyol, durant els funerals d'Isabel II a Barcelona. L'atacant fou l'anarquista Joaquim M. Artal

12/04/1904 Tal dia com avui

 El 12 d'abril de 1904 a Barcelona l'anarquista Joaquim Miquel Artal, impressionat pels relats de tortures sobre els pagesos d'Alcalá del Valle (Cadis), apunyala Antoni Maura i Montaner, president del Consell de Ministres, amb un ganivet de cuina tot cridant «Visca l'anarquia!», ferint-lo lleument. El polític mallorquí havia acompanyat el Rei en els actes oficials, i a Capitania va prendre un cotxe descobert per dirigir-se a la Diputació, on s'allotjava ocasionalment. Quan el carruatge es trobava davant de l'església de la Mercè, un jove es va acostar amb un sobre a la mà i va botar a l'estrep mentre es llevava la gorra. El president va pensar que es tractava d'una petició i va estendre la mà per rebre el sobre, però el noi va treure un punyal i el va enfonsar al costat esquerre de Maura, que va tractar de subjectar-li el braç. Els plecs de l'uniforme que vestia van impedir que el punyal penetrés, i tot va quedar en una ferida, segons l'informe facultatiu del doctor Alavern, metge de cambra reial. En el moment de l'atemptat tenia 19 anys d'edat i era considerat de temperament tímid, apocat, introvertit i solitari, però de molt bona conducta. L'agressor, mentre corria per escapolir-se pel carrer de Serra, va ser detingut poc després. Identificat, es va saber que treballava com a servent per a la família de Juan Nadal de Vilardaga del carrer Ample, on ja va fer feina sa mare. En el seu poder es va trobar un exemplar del diari La Publicidad, altre d'El Diluvio i un altre d'El Pueblo, on venia subratllat un article de Vicenç Blasco Ibañez en el qual anomenava Antoni Maura «carn d'Angiolillo» --per l'anarquista italià que va assassinar Cánovas del Castillo. L'11 de juny de 1904 va ser jutjat i va declarar no tenir còmplices; fou condemnat a 17 anys de presó que va passar tancat a la penitenciaria de Ceuta, on va morir malalt en 1909.

Joaquim Miquel Artal havia nascut cap al 1885 a Barcelona, fill d'un barber i educat cristianament al Col·legi d'Infants Orfes de Barcelona --va fer d'escolar en un convent de monges de Badalona--, va treballar de tallista en fusta al taller de l'escultor barceloní Joan Nadal i ja de molt jove va freqüentar els cercles anarquistes. D'aquest intent de magnicidi es van fer ressò els periòdics llibertaris de l'època, especialment El Rebelde de Madrid, on, a més, Artal va publicar dos articles --«A los anarquistas» (10 de juny i 28 de juliol de 1904)--, on va explicar que havia comès l'atemptat contra Maura, entre altres raons, «perquè personificava la més altra representació del principi d'autoritat».