1871 S'inicia la insurrecció popular coneguda com la Comuna de París

1871 S'inicia la insurrecció popular coneguda com la Comuna de París

18/03/1871 Tal dia com avui

 

La Comuna de París: El 18 de març de 1871 començava la insurrecció popular que va instaurar la Comuna de París. Mentre que París estava assetjada pels exèrcits prussians, Thiers, president del govern de Defensa Nacional, comandava un exèrcit de 20.000 soldats regulars per recuperar els canons que es trobaven en posició a les altures de Montmatre; però la població, oposada a la mesura, va envoltar la tropa, entre els quals destacava un gran contingent de dones.

En aquesta situació el general Lecomte va ordenar el foc, però els soldats es van negar a disparar i van ser arrestats juntament amb el general Thomas, excomandat de la Guàrdia Nacinal que havia ordenat disparar contra els treballadors el 1848. Ambdós van afusellats per la gentada enfurida; és el començament de la revolució. Grups d'insurgents s'escampaven per la ciutat i les autoritats atemorides es replegaven catastròficament a Versailles.

Els revolucionaris s'hi van avenir i els blanquistes van proposar marxar sobre Versailles per derrocar el govern, tot i malauradament aquest idea no va ser secundada. La Comuna de París es proclamava dies després, el 28 de març.