Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Anàlisi: Sobre el 10J, les pressions polítiques i, per sort, la fermesa

 
Òmnium no cedeix i es manté ferma contra la croada autonomista. Òmnium Cultural ha decidit finalment plantar cara a les pressions polítiques i institucionals que han maldat per ocultar el lema de la manifestació "Som una nació. Nosaltres decidim" i que obligaven la pancarta principal a anar darrere del president de la Generalitat, José Montilla, i una senyera.
 

Finalment, aquest dimarts va anunciar que no cedirà, que prefereix respectar els moviments populars que han tingut fe en la manifestació i no sucumbir a les pressions que Montilla ha liderat contra el clam popular independentista que tindrà lloc aquest dissabte 10 de juliol. Òmnium dóna exemple, així, de fermesa, convicció i respecte. Ara més que mai, cal manifestar-se per la independència.

06/07/2010 23:06

La junta d'Òmnium Cultural es va reunir aquest dimarts a partir de les set del vespre després de mantenir al matí una reunió amb els partits polítics que finalment no va arribar a cap acord. A la junta l'entitat va decidir mantenir l'essència popular de la protesta, tal com va anunciar posteriorment en roda de premsa.

I és que fins i tot quan Òmnium estava anunciant en roda de premsa a les deu del vespre que no faria ni un pas enrere, l'aparell mediàtic socialista, TV3, 3cat24.cat i Catalunya Ràdio seguien mantenint, falsament, que la senyera aniria davant i el lema a darrere.

"L'única manera de ser al davant de la manifestació és ser-hi al darrera de la pancarta amb el lema inicialment aprovat: Som una nació. Nosaltres decidim". Així s'ha manifestat la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, a la roda de premsa per anunciar què havia decidit la junta nacional d'Òmnium. Casals va demanar que hi hagi una participació unitària i massiva "en aquesta iniciativa que és oberta a tothom sense cap mena d'exclusió".

Va voler deixar ben clar que aquesta és la decisió que ha pres la Junta Nacional d'Òmnium i va remarcar que 'no ho estan fent sols sinó amb altres entitats'. Ara els han d'explicar la seva posició i per tant la decisió que es prendrà en el conjunt de la comissió organitzadora de la manifestació no depèn només d'ells. '

A més, tot i que va ressaltar que per Òmnium "hi ha una única capçalera", va declarar que Òmnium no imposarà cap posició sobre la majoria dels altres si pensen alguna cosa diferent. En qualsevol cas, va dir que de la seva posició ja no se'n mouran tot i que ha admès que els partits polítics li han proposat tota mena d'alternatives però que finalment les "accions per part dels seus socis i amics que els han fet prendre aquesta postura ferma de que no canviaran la capçalera inicial'.

Per la seva part, el vicepresident primer de l'entitat, Vicent Sanchis, va destacar que Òmnium no s'inventa el lema ja que es va acordar en les primeres reunions i tots els partits i organitzacions que convoquen estaven d'acord amb el lema. 

I és que els partits polítics del Principat han maldat per fer campanya a favor de l'autonomisme per intentar frenar el més que previsible fervor independentista de dissabte que ve. En aquest sentit, els partits van forçar la reunió de dimarts al matí  per "negociar" la capçalera i el lema de la manifestació, malgrat que Òmnium ja havia deixat molt clar que seria "Som una nació. Nosaltres decidim". Els partits han demostrat novament que volen immiscir-se en el procés popular i s'aprofiten de la seva representació al Parlament per buidar de contingut independentista la manifestació. El sol fet d'arranjar una reunió per discutir un lema escollit per una entitat que ha aconseguit aplegar un nombre tan alt d'organitzacions i ciutadans al darrere, ja és símptoma de la manipulació i abús de poder que estan exercint determinats càrrecs polítics.

Montilla i el seu entorn, en guerra per frenar el 10J independentista

Ha augmentt dia a dia la pressió de la màxima institució del país, José Montilla, perquè Òmnium Cultural cedís i ocultés el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" en segon terme per presidir ell i la senyera la marxa que seguiran milers de persones. Tot primer Montilla havia d'anar al darrere del lema perquè no li feia el pes, però després va pensar que en comptes d'acatar-lo era millor imposar-ne el canvi. No ho ha aconseguit.

Montilla no és l'ésser benevolent que potser pot semblar aparentment. Ho ha demostrat moltes vegades, però el nivell a què ha arribat ara la seva maquiavèlica manipulació és molt alt. I és que el president de la Generalitat malda de totes totes per purgar de contingut independentista la manifestació del 10J. No ho ha aconseguit, perquè encara que Òmnium, col·lapsada de l'allau de pressions dels estaments institucionals que està rebent, cedís a la demanda presidencial, el poble té assumit que es manifestaria per la independència. Prova d'això n'és el caldo de cultiu independentista que està vivint el país a mesura que s'acosta la data.

Cada cop més es va demostrant que el president de la Generalitat, antic ministre espanyol d'Indústria i deixeble principal del PSOE a Catalunya, actua com a enviat especial del partit espanyolista per intentar "convertir" Catalunya en una diluïda autonomia. Montilla va ser un dels socialistes que va escollir el sector "progressista" del TC que han votat i fet possible una sentència que inclou fins a vuit vegades el precepte de "la indissoluble unitat d'Espanya". Amb això es demostra que la defensa aferrissada d'una suposada "dignitat" de l'Estatut no és res més que fum propi d'una estratègia electoralistes que s'ha muntat aquest personatge que d'innocent té ben poc. A ERC, però, sembla que els ha agradat prou aquesta actitud, ja que sempre han fet costat a Montilla, i fins i tot ara que ha bolcat tots els esforços i eines de què ha disposat per boicotejar la manifestació, ERC ha callat.

Els mitjans difonen una falsa defensa de l'Estatut

L'aparell socialista ha engegat tots els motors per impedir que el fervor independentista s'apoderi, com ja ho ha fet, de la mobilització multitudinària d'aquest dissabte. Per fer-ho, ha activat una intensa campanya mediàtica a favor d'una hipotètica defensa de l'Estatut. Així, els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) s'han activat per, seguint directrius socialistes, intentar rebentar la revolució independentista que es viurà el 10J.

Vulnerant qualsevol mena de professionalitat periodística, dilluns el 3cat24.cat donava per fet que Òmnium havia començat a cedir. En concret titulava "Meitat lema, meitat senyera", cosa que era mentida. Dimarts ja titulava "La senyera encapçalarà la manifestació del 10J i el lema anirà un pas enrere", cosa que també era falsa perquè Òmnium encara no tenia resposta ferma i la reunió que havia mantingut al matí amb els partits havia acabat sense acord. De fet hores més tard ho van modificat per "La senyera podria obrir la manifestació un pas per davant del lema", admetent que s'havien avançat bé per intentar avançar coses falses per ser els primers a donar-ho o bé per directrius socialistes. Catalunya Informació i TV3 van fetrel mateix. El 3cat24.cat un cop es va conèixer el contingut de la decisió d'Òmnium de no cedir, va canviar radicalment el titular per "El lema d'Òmnium obrirà la manifestació de dissabte" sense donar cap mena d'explicació sobre la informació falsa donada anteriorment com a verídica sense ni tan sols utilitzar el condicional "podria encapçalar".

La croada informativa per netejar la manifestació de qualsevol tuf independentista fa qüestionar el rigor i neutralitat que haurien de prevaldre als mitjans públics, cosa que aquest cop s'ha demostrat que no s'ha complert mantenint tot el dia en obertura la informació sobre el 10J amb afirmacions de qüestions que encara no estaven confirmades ni acordades, i sempre citant "fonts pròximes a la negociació" com si d'una emboscada es tractés.

El fervor independentista del 10J creix sense parar

Malgrat que l'aparell socialista i governamental en massa s'han bolcat perquè la senyera i Montilla encapçalessin la manifestació, a nivell popular l'ambient és radicalment diferent, de normalitat democràtica. Dilluns, Presidència va encarregar un manifest que només ha estat subscrit només per una quinzena de persones, mentre que l'organització de la manifestació ja ha rebut el suport de 592 entitats i 20.375 persones més ja s'han adherit també al Facebook de la manifestació. El bloc de la CUP de moment compta amb 550 assistents.

Els altres membres de la Federació Llull també animen als seus socis a participar de la manifestació a Barcelona. L'Obra Cultural Balear també ha volgut contribuir-hi, i juntament amb una plataforma formada per la majoria de partits de Balears, ha convocat una concentració divendres sota el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" en contra de les repercussions que pot tenir a les Illes la sentència de l'Estatut de Catalunya. Pel que fa a Acció Cultural del País Valencià, també mostren el seu suport a l'acte i organitzen busos des de la majoria de comarques del País Valencià. I a la Catalunya Nord, són moltes les entitats que hi han donat suport i que han organitzat autocars per baixar a Barcelona el 10J. La classe política, nerviosa pel clam independentista del 10J.

La CUP, bloc propi per mantenir-se al marge de les manipulacions

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha donat, aquest cop sí, un exemple de coherència i ha sabut donar la talla acudint a la cita del 10 de juliol, importantíssima en el procés d'autodeterminació del poble català, com ho són també les consultes populars per la independència, que va propiciar i on participa activament. A més, ha sabut actuar amb astúcia donant suport a la manifestació organitzada per Òmnium Cultural però mantenint-se al marge de les enormes pressions viscudes per l'entitat, que ha hagut de patir el circ polític de la capçalera. La CUP serà a la manifestació, perquè no hi pot faltar, i hi serà amb un lema indiscutible: "Tirem pel dret: Independència Països Catalans!". Aquest cop la formació serà present a una cita històrica sense haver de patir cap perill d'instrumentalització, car el lema que utilitzarà recull els principis inalterables que han de caracteritzar el procés d'alliberament dels Països Catalans.

L'organització nacional hi serà per enterrar qualsevol símptoma d'autonomisme, per demostrar que és el poble qui decideix, per trepitjar si cal un president indigne que ha instrumentalitzat la voluntat del poble per imposar-li un estatut que l'anihila i per deixar ben clar que el procés d'unitat popular és al carrer, imbatible, i no es pensa aturar fins al dia que toqui la llibertat.

El PSC vol imposar la senyera

El president de la Generalitat, José Montilla, vol que la senyera i ell encapçalin la manifestació del 10 de juliol de la mateixa manera com encapçala les desmeruades pressions que està exercint per contrarestar el fervor emancipador. Montilla considera que "no hi ha cap pancarta que pugui acollir més sentiments d'unitat que la bandera del nostre país", una bandera que, recordem-ho, està buida de contingut reivindicatiu i que comparteix el mateix PP. Tot i que el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" també acull sentiments d'unitat, Montilla no la vol de cap de les maneres.

CiU, el doble joc

El partit que obté més vots a l'ajuntament jug el doble joc a què ens té acostumats per tal d'intentar agradar a independentistes i nacionalistes. Ara que el fervor independentista està en auge juga a fer proclames a favor del dret a decidir, però fa escassament un mes ja va avançar que el dret de decidir no estava a la seva agenda ni ho tenia previst per a la propera legislatura, i va advocar pel concert econòmic. La independència, per CiU, no és una qüestió de principis, dignitat o democràcia, sinó una mera condició electoralista. Hi juga quan el context és propici. El problema és que la independència no entén de contextos, sinó de si hi ha o no democràcia. El president de CiU, Artur Mas, tot i que no critica el lema de la manifestació sí que deixa clar que només es manifestarà per la dignitat de l'Estatut que va referendar la ciutadania.

Duran i Lleida tem un aquelarre independentista

El president del Comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, tem que la manifestació es pot convertir en un "aquelarre independentista" si abans els partits catalans no són capaços de subscriure una resposta unitària a la sentència del Constitucional. El líder d'Unió ha instat la resta de formacions a fer autocrítica i a anteposar els interessos de país per davant dels de partit.

ICV vol un referèndum... sobre l'Estatut

ICV pensa en tornar a convocar un referèndum sobre l'Estatut, en comptes de mirar un xic més enllà i proclamar directament la convocatòria d'un referèndum independentista, tal com defensen polítics d'ICV com Raül Romeva. A més, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, considera "compatible" mantenir el lema que encapçalarà la manifestació del pròxim 10 de juliol per rebutjar la sentència de l'Estatut i el fet que el president de la Generalitat vagi darrera de la senyera. Herrera veu un "debat estèril" discutir si ha de ser el lema de l'entitat convocant, Òmnium Cultural, o la senyera, com ha demanat José Montilla, allò que encapçali la marxa, i creu que el més important és que la manifestació sigui "massiva, unitària i ferma" contra la sentència.

ERC se'n recorda ara de la independència

Després d'anys i panys al tripartit, ara que al carrer es respira independència ERC s'ha recordat que és un partit independentista i proclama que cal seguir al carrer. Tanmateix, no retreuen a Montilla que hagi embrutat tots aquests dies la celebració de la manifestació intentant silenciar el missatge principal de la protesta i volent imposar la seva presència al capdavant. A més, cal remarcar que el vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha afirmat aquest dimarts que la marxa del 10-J "pugui anar encapçalada per la bandera nacional del país és el missatge més potent i més fort simbòlicament al qual podem aspirar".

Tota la informació sobre les reaccions a la sentència contra l'Estatut i la manifestació del 10J, al recull especial de Llibertat.cat

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid