Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ecologistes en Acció assegura que Cofrents no està en condicions de continuar funcionant

Greenpeace insisteix en la necessitat de retirar a ANAV la llicència d'explotació de Vandellòs i Ascó. 

Vandellòs II continua funcionant al 50% mentre es repara l'incidència que va causar la pèrdua de potència

09/11/2008 18:58 Territori

Per a Ecologistes en Acció la central nuclear de Cofrents, situada en la Vall d’Aiora, no reuneix condicions per a continuar el seu funcionament més enllà de 2011, any en què finalitza el seu permís d’explotació. Recorda que porta 24 anys de funcionament i és la central nuclear de la península que més successos notificables ha patit des de 1990.

 
Ecologistes en Acció comenta que els problemes de la central són constants. Sense retrocedir massa en el temps, la recàrrega de combustible de l’any passat es va allargar més de tres mesos —quan el normal ha de ser un mes—, precisament per la necessitat de canviar tots els tubs d’accionament de les barres de control. Això va conduir a una altíssima dosi per als treballadors, més d’11 Sieverts… i continua havent-hi fugues de líquid. Aquest problema també existeix —més greu encara— en la nuclear de Garoña i és típic d’aquest tipus de centrals. Per si no fóra poc, en posar-se en marxa la central el 2 d’agost es va produir un incendi en el transformador principal, que va fer que s’estenguera la preocupació per la Vall d’Aiora.
 
Aquest any s’han produït 10 successos notificables, amb dos prealertes d’emergència el 7 d’abril i el 10 de juliol, aquesta última per l’obertura d’una vàlvula d’alleujament del circuit primari que va tenir com a conseqüència una parada de la central el 25 de juliol, que va durar una setmana. D’altra banda, el 2011 no és un any qualsevol. A més d’expirar el seu permís d’explotació, en eixe any ja no hi haurà lloc per al combustible gastat que haurà generat la central durant els seus 27 anys de funcionament
 
El fet que no hi haja solució per als residus d’alta activitat que generen, obliga les 437 centrals nuclears del món a conservar el seu combustible gastat en una piscina annexa a l’edifici del reactor fins que es trobe solució —i ja han passat més de 50 anys des que es van construir les primeres centrals—. Doncs bé, la piscina de Cofrents s’omplirà amb la pròxima recàrrega de l’estiu de 2009.
 
Vandellòs II continua funcionant al 50% mentre es repara l'incidència que va causar la pèrdua de potència
La central nuclear de Vandellòs II continua funcionant al 50% mentre l'empresa repara l'incidència que va causar la pèrdua de potència, segons ha informat el portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), Eugeni Vives. La reducció de potència es va produir aquest dissabte al voltant de dos quarts de dues del migdia després que caigués una barra de parada i control en el nucli. El portaveu d'ANAV ha explicat que s'estan investigant les causes de la incidència i fins aquest dilluns, ha indicat, la central seguirà operant al 50%.
 
 
Greenpeace insisteix en la necessitat de retirar a ANAV la llicència d'explotació de Vandellòs i Ascó.
Després del descobriment d'un greu defecte a la central nuclear d'Ascó que afecta el segellat de l'edifici de contenció (una esqyerda d'uns 10 centímetres) —com va informar EcoDiariGreenpeace demana la retirada immediata de la llicència d'explotació societat concessionària, ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellós) ja que es tracta d'un fet d'extrema gravetat.
 
«Aquest fet demostra l'absència de cultura de seguretat i la irresponsabilitat d'ANAV. Haurem d'esperar que es produeixi un greu accident perquè el CSN i el Ministeri d'indústria retirin a ANAV la llicència d'explotació de les seves centrals nuclears?», s'ha preguntat Carlos Bravo, responsable de la campanya nuclear de Greenpeace.

Malgrat l'escassa informació que proporciona el Consell de Seguretat Nuclear, aquests dies s'ha pogut llegir en diferents mitjans que els responsables d'ANAV haurien enganyat a la Inspecció Resident del CSN sobre el tema, en assegurar, sense haver fet cap comprovació, que el segellat de l'edifici era perfecte.

«L'edifici de contenció d'una central nuclear ha de ser una barrera infranquejable que eviti l'escapament de radioactivitat al medi ambient en cas d'accident pel que aquest fet és absolutament inacceptable», ha declare Carlos Bravo.

Ascó-1, Ascó-2 i Vandellòs-2 han sumat ja 37 dels 57 successos de seguretat notificats en el que va d'any a tot el parc nuclear espanyol. El cúmul d'errors imputables a la manca de cultura de seguretat és clamorós.

A més de la negligència en aquest assumpte, cal recordar ara altres dos successos de seguretat ocorreguts en els darrers mesos a Ascó a causa de la manca de vigilància de les condicions de seguretat exigibles per les normes i l'incompliment dels procediments per part d'ANAV.

Així, el setembre passat, el CSN va fer públic que les sales de control d'Ascó-1 i Ascó-2 havien estat durant un temps indefinit exposades a incendis, el que és un fet també d'extrema gravetat. Anteriorment es va conèixer que un treballador de la planta d'Ascó-2 va col·locar uns materials radioactius a prop d'un detector de radiació, el que va fer saltar l'alarma.

A més, el 24 d'agost d'aquest any es va declarar un incendi a la sala de turbines de Vandellós-2, les causes no han estat totalment aclarides, i que la va mantenir parada prop de dos mesos. Sense oblidar la irresponsable actuació d'ANAV és l'escàndol de l'escapament de partícules altament radioactives de cobalt-60 d'Ascó-1.

Aquesta fuita, que es va produir a finals de 2007, va ser amagada durant 4 mesos, fins i tot al Consell de Seguretat Nuclear. D'aquesta fuita s'ha derivat un perill greu per a la salut de les persones: més del 86% de partícules recollides produïen una radioactivitat suficient com per superar els límits legals aplicables a membres del públic en cas de contaminació interna. Tot i això, el CSN s'ha limitat a proposar un càstig econòmic a la central, que, encara que s'aplicarà finalment la multa màxima, resultarà ínfima en comparació al compte de resultats de la companyia.

Greenpeace recorda al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, la seva afirmació del passat mes de setembre de «no poder permetre ni un incident [nuclear] més». Així com exigeix el compliment del compromís del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, d'establir un calendari de tancament de les centrals nuclears espanyoles.
 
 
Per saber-ne més:
 
 
 
 
 
 
 
 

Es detecta una greu fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó I Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid