Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eudald Calvo: "No tinc cap dubte que és un judici polític contra l'independentisme"

 
Malgrat els dos llargs i intensos dies que porta l'Eudald Calvo de periple repressiu -després de romandre mig dia i una nit a la garjola i comparèixer davant de la jutgessa-, ha cedit uns minuts del seu temps a Llibertat.cat per respondre unes quantes preguntes que sens dubte contribueixen a aportar una mica més de llum a un procés que si per alguna cosa es caracteritza és per ser fosc, tèrbol i molt confús. Tant per ell com per totes les i els militants de l'Esquerra Independentista que li estan donant suport i que clamen, tossudes, "Eudald llibertat!"

26/08/2010 03:20 Entrevistes


Com ha anat el cara a cara amb la jutgessa?

sortidaDoncs mira, sort que la jutgessa que em farà el judici no serà aquesta [la de Mataró], sinó una de Cerdanyola. Dic per sort perquè quan he entrat ja estava prejutjat pràcticament. Res, m'ha començat a fer un sermó moral sobre la sort que havia tingut d'anar a la universitat, que a ella li havia costat molt i que havia hagut de treballar molts anys. Jo li he explicat que també treballo i estudio.
 
...

Als jutges els agrada molt fer una espècie de sermó moral sobre el bé i el mal.
 
Però i sobre els suposats delictes, què ha dit?

M'ha preguntat perquè ens queixàvem pel transport públic, que què vol dir això del transport public gratuït... Però en fi, no m'ha preguntat pel fet en si, sinó pel tema polític: la campanya del transport públic, el moviment estudiantil, etc. I no m'ha preguntat absolutament res sobre els fets dels que se m'acusen.

La jutgessa t'ha dit quins són els altres membres d'aquesta presumpta "associació il·lícita"?

M'ha dit quatre noms de nois de Sabadell i m'ha preguntat si els coneixia, però no els coneixia. Les diligències de cerca i captura van ser ordenades ahir [dimarts] i avui [dimecres] s'ha dut a terme la primera declaració que he sigut jo i per tant suposo que entre avui i demà cauran els altres quatre.
 
Quins són els els fets en què eeudald_llibertats basa la policia per acusar-te?

Ens vam mobilitzar quatre o cinc dies, tots durant el curs 2009-2010, i els fets són cercaviles i manifestacions que hi han hagut per la UAB. El cas és que a algunes hi vaig assistir i a d'altres no, tot i que comença a ser un clàssic que t'imputin per manifestacions en què no has anat.

El delicte més greu que t'imputen és el d'associació il·lícita. Per què?

La prova del delicte és que surto a un vídeo amb un megàfon cantant consignes. D'això ells n'extreuen que jo sóc una espècie de líder del moviment estudiantil, que al seu torn és una associació il·lícita que només es reuneix per cometre delictes. Com que jo sóc el líder m'haig d'atendre a les conseqüències de tots els delictes que hagi comès el moviment estudiantil, de manera que m'ho imputen tot a mi ja que entenen que tots els delictes comesos pel moviment estudiantil han estat dirigits i orquestrats per la meva persona.

Quins delictes ha comès el moviment estudiantil segons els Mossos?
 

Doncs des de pintades fins a tota mena d'històries. És un carro de delictes i de faltes que no els hem ni sumat de la por que ens fa.

eudald_24.08.10_011

A totes les proves que han aportat hi surts retratat?

No, de fet ells han comès un error que ens pots ser d'ajuda, i és que m'han confós per una altra persona. El noi que anava amb el megafon no sóc jo, cosa que si es demostra seria una sort. Ara que dur un megàfon no em sembla delicte, però bé.

I tu no sorties a cap foto?

L'únic dia que podria ser jo em sembla que és el 2 de desembre del 2009, dia en què es va fer una cercavila pel transport públic. Tot i així, les fotos que han aportat eren de mol mala qualitat i no ho puc assegurar.

Quines proves més han presentat?


Ells han presentat vídeos i fotos però al plec de proves només hi hem vist captures de pantalla dels vídeos gravats per les càmeres de seguretat de l'estació dels Ferrocarrils. Però clar, el problema és que la qualitat és nefasta, en blanc i negre i tot borrós... No es veu pràcticament res, de manera que no donaven gaires pistes... Hi havia unes 30 o 40 captures de pantalla. A la jutgessa li he preguntat si creia que era jo i m'ha dit que sí.

Suposo que el suport que estàs rebent t'està ajudant molt...


Ostres, tu diràs! Mira, ahir a la nit [dimarts] quan hi va haver la concentració vaig sentir els crits de la gent, se sentien molt fluixet perquè a les garjoles no hi ha finestres, estàs incomunicat, no pots parlar amb ningú, no pots portar cap tipus d'objecte personal... Et desesperes una mica ja que no et diuen perquè estàs detingut. És molt angoixant. I els crits  que  sentia em van reconfortar molt, sobretot perquè saps que la gent més propera està al teu costat.

Quan t'has assabentat que el teu germà va ser detingut durant la concentració de suport?

Doncs no ho he sabut fins que no he sortit del calabós i el meu advocat m'ho ha explicat. El meu germà el van tancar en una altra ala de la comissaria de Mataró, que és molt gran i hi ha moltes garjoles. Fins que no he sortit desconeixia que el meu germà havia estat parlamenteudalddetingut i també desconeixia les càrregues que hi va haver...

Una desena de ferits, entre ells el teu pare...

Sí, de fet ahir a la nit [dimarts] vaig sentir molts crits i de cop i volta ja no vaig sentir res més, cosa que em va estranyar. És molt forta la línia que els Mossos vénen seguint últimament; càrregues sense cap sentit i totalment desproporcionades. He vist el vídeo i és una animalada.


Durant les hores que has passat a la garjola has patit alguna mena d'abús?

Normalment la percepció que tenim és que els Mossos del carrer i els antidisturbis sí que et tracten malament, però els que et tanquen com que no et coneixen i no saben quin delicte has comès doncs et tracten normal. Doncs bé, això és el que tenia entès però avui [dimecres] m'ha passat una cosa que és prou curiosa i prou significativa. Resulta que quan han fet el canvi de torn del mosso que estava de guàrdia ha entrat un mosso que és falangista, i ho és no perquè ho digui jo sinó perquè ja ha procurat de dir-m'ho unes quantes vegades. M'ha despertat a les sis del matí quan intentava dormir amb crits d'"Arriba España" i ha començat a fer cops a la porta. Jo no li he fet gaire cas, però després ha tret el mòbil i ha començat a posar el "Cara al sol". A més, de foto hi tenia el jou i les fletxes i m'ha estat provocant durant bastanta estona. Jo no li he fet cas fins que ha vingut una caporal i li he explicat el que m'havia passat, tot i que no crec que serveixi de res.
llibertatdexpressio

El que estàs patint és un judici polític?

A la comissaria tothom sabia que era un pres independentista. La demostració fefaent que ha estat una detenció política és que ha vingut un falangista a increpar. Des del moment en què ens vam plantar a la comissaria -que hi vam anar amb el meu pare- vam quedar perplexos perquè ens van enganyar. Em van detenir amb traïdoria perquè van venir a casa i com que no ens van trobar van trucar-nos dient que ens havien d'entregar una carta. Llavors vam anar a la comissaria i ens van comunicar que estava detingut, que no sortiria fins demà i que ens portarien a judici.
 
Una detenció irregular per tant...

Sí, de fet tot ha anat amb molt mala fe per part de la policia. Amb tota la pel·lícula que s'han muntat no tinc cap dubte que el meu és un judici polític contra l'independentisme. Suposo que com que la cosa avança ara mateix els interessa criminalitzar-nos amb violència per intentar fer-nos entrar por, fer-nos sauratirar enrere i que callem. I si cal amenacen amb penes de presó. La veritat és que no em sorprèn. A la jutgessa li he explicat que el meu era un judici polític i ella no ha contestat, de manera que n'extrec que qui calla consent.

I a partir d'ara què? Com afrontes els mesos que vénen?

La llibertat ha sigut sense fiança però he d'anar a signar als jutjats cada quinze dies perquè entenen que hi ha risc de fuga, cosa que encara és més còmica ja que m'he presentat voluntàriament a la comissaria. Però en fi, és per afegir llenya al foc. Jo no tinc cap problema amb anar a signar. Pel que fa al futur, no està clar quant em demanaran perquè la fiscalia encara no ha demanat el nombre d'anys, però només pel delicte d'associació il·lícita ja em poden caure quatre anys de presó i per la resta de delictes un fotimer d'anys més i milers i milers i milers d'euros.

El delicte d'associació il·lícita està poc vist.

És un dels delictes que s'han utilitzat menys. De fet, l'única vegada que hi ha hagut una condemna per associació il·lícita a l'estat espanyol va ser no fa gaire contra un grup de neonazis de Barcelona que tenien un arsenal d'armes al seu local, des de pistoles a llançamíssils. Imagina't, aquesta ha estat l'única condemna d'associació il·lícita a l'estat espanyol. A altres països hi ha hagut més casos d'associació il·lícita però tot per tràfic de drogues, d'armes, de blanqueig de diners, de dones de l'est per prostituir-les... I ara a l'Esquerra Independentista se'ns qualifica d'associació il·lícita.
 
Quina conclusió extreus de tot plegat?

Que ara els independentistes estan més convençuts que mai, tot i que amb els fets dels darrers mesos quasi no calia. Però l'actuació i la manera de fer dels Mossos ha quedat molt retratada. Molta gent del poble [Argentona] que va anar a Mataró va quedar al·lucinada de la manera de fer d'aquesta gent que en teoria són els que ens han de protegir. En el fons és la democràcia en la que vivim, on la llei és la que dicta el cap de Mossos de torn.
  
 
{youtube} icHo-nCduzY{/youtube}

 

eudald

 

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid