Enric Tàrrega homenajat pels 50 anys de lluita per la llengua

Un dinar d´homenatge, organitzat per La Brúixola, reconeixerà demà més de cinquanta anys de treball d´Enric Tàrrega.

Infatigable activista, conta amb una trajectòria en la qual figuren diverses feines, en els inicis de Lo Rat Penat, en l'orgnaització dels Aplecs del País Valencià o els Premis Octubre. El seu treball polític al primer PSPV, el PSAN o, posteriorment, a diversos grups de l'esquerra valenciana avalen el seu ampli currículum. Tàrrega, segons ens confimen des del País Valencià, ha demanat la baixa com a militant del Bloc Nacionalista Valencià disconforme amb el rumb que ha pres la formació, "massa condescendent amb el PP"

16/04/2009 00:24 Cultura

Tàrrega, que va néixer a València el 1936, va ser un dels primers organitzadors de la Marxa a peu al Puig i promotor dels premis d'Assaig Joan Fuster, precursors dels Premis Octubre.


 Els actes del premi, que s’organitza en memòria del periodista i polític Vicent Ventura, conclouran el divendres amb un sopar que tindrà lloc a la Societat Coral el Micalet.

Rafel Sena, promotor d´aquest homenatge que li ha preparat La Brúixola dins dels actes de l´entitat en la commemoració del seu dotzè aniversari, defineix l'autor  amb aquestes paraules: «És d´eixes persones que pel seu idealisme i humanitat ha estat continuament present als moviments socials, al carrer».

«Jo sóc dels que creuen que la manifestació és una eina que l´esquerra no hauria de rebutjar mai. Els que manen sempre ténen mitjans, espais, parròquies, per a fer-se escoltar. A l´esquerra, només li queda la manifestació, i crec que en els últims anys al País Valencià no s´ha utilitzat prou. Per això les coses estan com estan». Segons Tàrrega,  el millor premi seria el de la reconciliació: «Sanchis Guarner va dir que els valencians estàvem guanyant les universitats i perdent el poble. Jo no crec que sig així. Es parla molt despectivament dels fallers o els clavaris i la seua relació amb el valencià, perè el cert és que la llengua està cada vegada més present en aquests sectors. És qüestió de temps que acabem trobant un camí comú».

L'homenajat ja ve rebre, el passat dia sis d'Abril, el seté Premi Vicent Ventura, junt a l'hitoriadora de l'Art Trini Simó a l'Aula Magna de la Universitat Literària de València.

La Marxa al Puig:

No va ser fins al 1991 que la Marxa a peu al Puig va ser recuperada i ho va fer l’Assemblea per l’Autodeterminació. Una altra vegada era Enric Tàrrega qui conjuntament amb Rafael Sena, Màrius Fullana, Jesús March, Emili Villalba, pare i fill, Xelo Santandreu i jo mateix, entre d’altres, es vam decidir aquell any tornar a eixir a la carretera per aplegar-se al Puig. [Constanti Llombart.org]

Per saber-ne més

Enric Tarrega i Trini Simó reben el seté Premi Vicent Ventura - Universitat de València