Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Normalització lingüística també a l'església.
Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Diumenge 5 de febrer he visitat el museu de la catedral de València. El museu ha estat objecte d’una nova i recent instal·lació. On a més del seu contingut, es pot veure les troballes arqueològiques descobertes durant la remodelació.

He anat en un grup de gent que som amants de la cultura del cap i casal i que fem regularment caminades per València.

Des del primer moment ens hem adonat que els rètols i/o explicacions a més de ser massa curtes, estan escrites sols en castellà. Notava un cert malestar i indignació pel fet que sent tan curt el text no s’han dignat a fer-lo també en valencià.

Quan hem acabat la visita, dues persones i jo hem anat a demanar un full de reclamació, al·legant que la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) diu en l’article V:

«Així, doncs, es declara que el valencià és llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i el dret que tots els ciutadans tenen a conéixer-la i usar-la amb plens efectes jurídics, de la mateixa manera que si s'emprava el castellà. Resta garantida la tutela judicial d'aquest dret i proscrita qualsevol discriminació per raó de llengua.»

Abans d’omplir el full de Reclamació hem demanat explicacions a les dues empleades d’aquesta negligència i ens han dit que «estaban en ello», que els cartells encara estaven per fer.

De moment no hem omplert el full de reclamació, creient allò que les empleades ens han dit.

 

Ens hem sentit discriminades, per l’incompliment dels drets lingüístics que contempla l’anomenada llei.

L’església té una obligació social envers el Poble Valencià: dirigir-se en la mateixa llengua del poble.

La Seu és de tots i totes, no sols de les persones castellanoparlants.

L’església és finançada per tota la ciutadania. Per tant és de justícia que els valencians siguem atesos amb la mateixa dignitat lingüística.

La nostra llengua ha de ser normalitzada a tots els àmbits de la vida. Volem viure en un país normalitzat. També l’església forma part d’aquest país i com a tal ha de ser normalitzada pel que fa a l’ús de la llengua.

No és qüestió de dretes o d’esquerres, o de creients o no-creients, és una qüestió que va més enllà d’aquests esquemes: ateny de forma horitzontal a tota la societat valenciana.

Empar Espí.

Plataforma pel Dret a Decidir @DaDPV

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  6. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  9. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  10. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid