Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
espais alliberats
El moviment juvenil del Fort Pienc ocupa la seu central de Bankia a Barcelona

L'acció es produeix tres dies abans del judici que enfronta l'entitat bancària amb El Rec, l'Ateneu Popular del Fort Pienc

20/02/2017 Drets i Llibertats

El moviment juvenil del Fort Pienc ha ocupat la seu central de Bankia a Barcelona. L'acció s'ha iniciat al voltant de les 12 del matí i es preveu que s'allargui durant tota la jornada. L'objectiu principal de la mobilització és denunciar com l'activitat especulativa de l'entitat bancària pretén desallotjar l'organització veïnal i juvenil del barri barceloní. Els mitjans de comunicació han estat convocats a les 12:30 a la cèntrica cruïlla del Carrer Pelai amb La Rambla, per la posterior roda de premsa i la lectura d’un manifest..

En el marc d'aquesta jornada combativa i reivindicativa, durant el transcurs del dia es duran a terme diferents actes encarats a  reivindicar l’Ateneu com l'únic punt de trobada i organització per als diferents projectes i col·lectius juvenils del barri. Al migdia s'organitzarà un dinar popular i, posteriorment, l'actuació de diferents cantautores. A les sis de la tarda ha tingut lloc una xerrada sobre l'especulació financera de Bankia amb el periodista, activista i ex-diputat de la CUP, David Fernández.

La mobilització es produeix a l'epicentre de la ciutat aparador, de la Barcelona més abandonada al capitalisme especulatiu i més excloent amb les necessitats veïnals. Més concretament, a l'interior d'una entitat bancària que és un referent d'aquesta pràctica. 

Bankia, abanderada de les traves a la dació en pagament i el banc espanyol que més desnona segons la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Bankia, reticent a negociar lloguers socials tot i els més de 20.000 milions d'euros públics amb que va ser oficialment rescatada. Bankia, protegida per l'Estat de la successió d'estafes per les preferents i les targetes Black. Bankia, promotora de la bombolla especulativa del mercat immobiliari amb més de 37.000 milions d'euros en préstecs. Bankia, la tercera entitat de l'Estat espanyol que més inverteix i finança empreses de producció armamentística segons el Centre Delàs d'Estudis per la Pau.

Així, la jornada també reivindica l'ocupació d'edificis i locals abandonats destinats a l'especulació bancària com a eina d'autogestió i autoorganització del jovent. Els organitzadors ja havien anunciat que avui es duria a terme la primera d'una sèrie de jornades combatives en defensa de l'Ateneu. La mobilització es produeix tres dies abans del judici que enfronta l'entitat bancària amb El Rec, l'Ateneu Popular del Fort Pienc.

Banc o barri: Bankia vol desnonar el moviment juvenil del Fort Pienc

L'Ateneu Popular del Fort Pienc s’ubica al carrer Ausiàs March número 72. El local havia estat una oficina de Bankia fins que va ser alliberat l’any 2014 per diferents col·lectius juvenils del barri. Ara, el propietari es proposa desnonar El Rec, l’únic punt de trobada i organització per als diferents projectes i col·lectius juvenils del Fort Pienc. El judici entre l’Ateneu i l’entitat bancària se celebrarà el 23 de febrer.

Les entitats juvenils del barri, amb una trajectòria en alguns casos de més de quaranta anys, defensen l’ocupació de l’espai perquè respon a una necessitat que porten temps denunciant: la manca d’espais per desenvolupar els seus projectes. L’absència d’espais públics i els lloguers abusius van deixar en l’ocupació l’única via per a què les entitats i els seus projectes poguessin sobreviure. Tanmateix, els impulsors de l’ocupació també entenen aquesta pràctica com una eina de denúncia del capitalisme salvatge i especulatiu de Bankia, així com de la ja citada manca d’espais per a projectes joves al barri.

Aquest és un escenari que es podria haver evitat si l’Administració municipal hagués mostrat voluntat política per atendre les necessitats de les entitats juvenils del barri. Els col·lectius afectats són unànimes a l’hora  d’afirmar  que els  representants,  tant  de  l’Ajuntament  com  del  Districte, han  posat  traves  en  la consolidació dels seus projectes i han desatès qualsevol intent de diàleg.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid