Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
turisme massiu
El GOB al·lega contra la legalització de l’ús de pisos per a l’allotjament turístic i en demana la prohibició

Demana multiplicar els esforços del Govern i les altres administracions per incrementar les tasques d’inspecció, sanció i tancament de l’oferta il·legal d’allotjament turístic a habitatges

18/01/2017 Drets i Llibertats

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) va presentar ahir al·legacions a l'esborrany d'avantprojecte de llei de modificació de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, de turisme de les Illes Balears, relativa a la comercialització turística d'habitatges.

El GOB ja havia manifestat amb anterioritat que a parer seu, la proposta no representava garanties suficients en relació als dos grans problemes que està generant la comercialització turística d'habitatges i que són: 1) posar sostre al creixement turístic a través de les places d'allotjament (en qualsevol de les possibles modalitats); i 2) garantir el dret d'accés a l'habitatges per davant de la seva mercantilització turística, amb totes les conseqüències socials que això ja genera.

L'entitat destaca el que considera aspectes clau de les qüestions que hem plantejat en relació a l'avantprojecte a través de les nostres al·legacions:

  • L’anunci de l’avantprojecte, que posa condicions a la legalització de l’ús d’habitatges per a l’allotjament turístic, pot suposar un allau de peticions de “Declaració Responsable per a l’Inici de l’Activitat Turística” (DRIAT). Proposam que, per tal d’evitar-ho, es faci d’immediat una suspensió cautelar de l’acceptació de més DRIAT, a mode d’una moratòria o téntol real del creixement turístic.
  • Aquesta modificació de la Llei del Turisme de les Illes Balears legalitza l’ús de pisos (habitatges residencials sotmesos al règim de propietat horitzontal o edificis plurifamiliars) per a l’allotjament turístic. Així s’aprofundeix encara més la mercantilització de l’habitatge, amb el seu ús com a inversió financera en una nova bombolla turística, i a més incrementa la pressió turística. Proposam que es retiri, en la seva totalitat, aquesta proposta, perquè afegeix pressió ambiental i social sobre un recurs de primera necessitat.
  • Demanam que s l’anul·lin totes les excepcions a la necessitat d’adquisició de places i del compliment de ràtio turística.
  • El sostre aplicat al punt anterior serà el sumatori de les places existents legalment més les que integrin les borses gestionades pels organismes gestors de places turístiques. Proposam que l’intercanvi de places sigui de 2 places de baixa per cadascuna de nova, per marcar una estratègia clara de DECREIXEMENT TURÍSTIC, que ens faci més sostenibles i equitatius.
  • La modificació de l’article 50.18 planteja que no es permeti “l’inici de noves activitats de comercialització turística en habitatges residencials situats en sòl rústic protegit”. Proposam que aquesta prohibició sigui per a tot el sòl rústic.

Demana multiplicar els esforços del Govern i les altres administracions per incrementar les tasques d’inspecció, sanció i tancament de l’oferta il·legal d’allotjament turístic a habitatges que l’avantprojecte esmenta reiteradament, de tant que tots sabem que existeix amb total impunitat.

També en termes generals, considera que l’avantprojecte NO demostra valentia i compromís amb la delegació de la responsabilitat als consells i ajuntaments. La seva proposta de legalització està en la més clara línia del liberalisme del laissez faire, amb el que no podem estar més en desacord.

Igualment destaca una sèrie d'aspectes formals en relació a la documentació exposada que s'hauria de complementar amb una nova informació pública.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid