Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Música
Presentació de l'any de les Dones i la Música amb 100 Noves Veus Femenines de la Música Catalana

El 2017 també coincidirà amb la celebració dels 50 anys de carrera de Maria del Mar Bonet

01/12/2016 Cultura

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i directora de la revista Enderrock, Helena Morén, han inaugurat aquest matí l'any dedicat a les Dones i la Música amb la presentació de 100 noves veus femenines de la música catalana, un número monogràfic de la revista Enderrock dedicat a les dones i la música, acompanyat d'un CD recopilatori amb les novetats de l'escena. La revista es pregunta On són les dones de la cançó? i també hi participen 'sis altres veus' de la política catalana que parlen de música i elegeixen els seis discos i cançons preferides: Carme Forcadell, Ada Colau, Neus Munté, Inés Arrimadas Andrea Levy i Anna Gabriel.

A més, el 2017 Maria del Mar Bonet celebrarà els 50 anys de carrera amb concerts a Catalunya i arreu del món; el Festival BarnaSants estarà dedicat a les dones amb un espectacle inaugural a càrrec de Les Kol·lontai; el cicle Born de Cançons programarà tota una temporada en clau femenina, i abans de final del 2017 es farà una gran exposició al Palau Robert de Barcelona, organitzada per la Generalitat de Catalunya, sobre el paper que han tingut les dones en la transformació de la música als segles XX i XXI. L'Any de les Dones i la Música s'ha inaugurat amb la foto de família de les noves veus emergents de l'escena musical dels Països Catalans.

El número de desembre explica l’actualitat de les principals artistes, mostra les protagonistes de la selecció que els i les periodistes musicals de la publicació han destacat respecte les propostes sorgides des del 2010, i distribueix gratuïtament el CD recopilatori Femení i plural (EDR Discos, 2016) amb una vintena de cançons que mostren aquesta escena femenina emergent catalana. Una creadora de referència, Maria del Mar Bonet, que avança que publicarà el 32è disc de la seva trajectòria, protagonitza la portada en homenatge als 50 anys de carrera.

El CD Femení i plural incorpora temes de Mireia Vives, Donallop, Clementina, Renaldo & Clara, Marta Elka, Jo Jet i Maria Ribot, Claudia Crabuzza, Les Sueques, Les Cruet, Namina, Roba Estesa, Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach, The Llamps, Ju, Lady Witch, Mireia Vilalta, Funkystep & The Sey Sisters, Les Mortettes, Herba Negra i Jansky.

En acabar la presentació s’ha realitzat una fotografia col·lectiva amb bona part de les cent cantants que es visibilitzen en el monogràfic i que serà el tret de sortida de la iniciativa 2017, Any de les Dones a la Música, quan es realitzaran cicles de concerts, exposicions i presentacions vinculades a la música i les dones catalanes del segle XX i XXI. Gràcies a les sinergies que s'han creat des de diverses organitzacions, festivals i institucions per visualitzar la feina de les artistes emergents de l'escena catalana es podrà veure al Palau Robert una exposició de dones a la música, el cicle Born de Cançons tindrà una programació en clau femenina, o el concert inaugural del BarnaSants anirà a càrrec de la formació femenina Les Kol·lontai.

Quina és la música preferida de les polítiques catalanes?

Lluís Llach i Sau són els artistes preferits de les polítiques catalanes. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, elegeix la cançó "Venim del nord, venim del sud" i l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, "I si canto trist". Anna Gabriel confessa que va fer un treball de recerca sobre el cantautor de Verges i la consellera de la Presidència, Neus Munté, se'n considera una fan. Per la seva banda, l'himne "Boig per tu" de Sau uneix la cap de l'oposició Inés Arrimadas –que la va utilitzar de banda sonora al seu casament– amb la president del Parlament, que la considera "un gran acompanyament vital".

La portaveu del govern Neus Munté tria The Beatles com a grup de referència, la diputada popular Andrea Levy elegeix els britànics Pulp, l'alcaldessa Ada Colau s'inclina per la banda sonora Amarcord de Nino Rota, Inés Arrimadas mostra la seva cara rockera amb Led Zeppelin, la presidenta Carme Forcadell s'acompanya de les notes clàssiques de Mozart, i finalment la diputada de la CUP, Anna Gabriel, manifesta el seu compromís amb la música i les dones a través dels valencians El Diluvi i les cançons d'Ovidi Montllor, Extremoduro i Zoo.

Fotografia col·lectiva

A la fila superior: Carme Plana (Les Filomenes); Cèlia Vendrell (Les Filomenes); Judit Lorien (Lorien); Ju; Rocío Seligrat (Sommeliers); Àngela Furquet; Helena Morén Alegret (directora d'Enderrock); Maria Ribot (Jo Jet i Maria Ribot); Teresa M. Pitarch (presidenta de l'Institut Català de les Dones); Paula Giberga (La Folie); Joana de Diego; Edurne Vega; Gina Margarit (Clementina); Merli Marlowe (Les Mortettes); Olga Guerrero (Les Mortettes); Mireia Vilalta; Isabel Vinardell i Sara Pi.

A la fila inferior: Cristina López (Xaluq); Paula Grande; Lucía Quesada (Pentina't Lula); Ivette Nadal; Marina Prades (Màia); Marta Rius; Namina; Andrea Motis; Mireia Izquierdo (Meïa); Paula Jornet (Pavvla); Marina Torres (Marina BBface).

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Alhora i la CUP
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid