Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Ha mort l’històric militant nord-català Llorenç Planes

D'ell va sorgir la idea de designar el terme Catalunya Nord per a totes les comarques catalanes situades al nord de l'Albera. Idea que plasmar en "El Petit llibre de la Catalunya Nord" l'any 1974 on qualificava aquest indret dels Països Catalans com a colònia

06/12/2016 Política

Llorenç Planes ha mort a l'edat de 71 anys a Sant Nazari (Rosselló). En aquest municiì va ser regidor de 1995 a 2001 i tinent d’alcaldia de 1998 a 2001 per Unitat Catalana. Formació que havia fundat l'any 1986. Havia nascut a una casa de pagès a Costoja (Vallespir). 

Ha participat en nombroses ocasions a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent donant classes d'Agricultura des d'on procurà tractat de manera comuna els problemes dels agricultors del Nord i Sud de l'Abera. També ha col·laborat amb el Grup Cultural de la Joventut Catalana i amb el Comitat Rossellonès d'Estudis i Animació (CREA). Del 1970 al 1978 fou redactor de La Falç.

El terme Catalunya Nord

Precisament des del CREA i La Falç sorgeix la idea d'escriure amb la seva dona Montserrat Biosca El petit llibre de Catalunya-Nord (1974) des d'on difone el concepte Catalunya Nord per debominar les comarques catalanes del Nord de l'Albera, que havien quedat sota l'administració francesa després que el Tractat de Pirineus va trossejar la nació catalana.

Tot i així, en una entrevista que al PuntAVUI del 20 de novembre de 2012 en motiu de l'aparició del seu segon llibre Per comprendre Catalunya Nord (Pagès editors), reconeix que quan van escriure El petit llibre de Catalunya-Nord no tenien constància que el concepte Catalunya del Nord ja se n'havia parlat abans. "Sí, però ni jo ni els companys de La Falç no ho sabíem quan vam començar a fer servir Catalunya Nord. Havia estat utilitzat per un moviment que es deia Nostra Terra, que s'havia creat el 1936 i que havia durat fins al 1939 i que a la seva revista havia parlat de Catalunya del Nord en un parell de números, no de Catalunya Nord. Després va desaparèixer".

"Per comprendre Catalunya Nord"

El llibre explica Catalunya Nord d'una manera didàctica, planera i gens feixuga. En clau personal, Planes fa conèixer i comprendre al lector sud-català -i als lectors nord-catalans més joves- la realitat actual a les comarques del nord de Catalunya, molt diferent de la de fa pocs anys. Planes ho explica: “En seixanta anys hem passat d'un país de gent que pràcticament només parlava català tot i estar persuadida que el seu interès era d'ésser perfectament francesa a un país on gairebé ningú no parla català però on molts s'estan demanant si el seu destí no ha pas d'ésser també català!”

Mostres del condol des de Catalunya Nord

Pere Manzanares, en nom del col·lectiu SEM i també d’Òmnium de la Catalunya Nord, ha glossat la figura del Llorenç Planes a Lliure i Millor,tot dient que "Llorenç Planes ha contribuït a bastament a difondre una visió política i catalana del territori i a teixir lligams entre els Països Catalans". 

Des del Facebook d'Unitat Catalana, els seus company de partit han manifestat que lamenten la perdua del su President d'Honor Plans Llorenç. Compromés militant i Molt escriptor reconegut, seran inventar el terme "Catalunya Nord" per designar un territori que Llavors propòsit de tenia cap nom propi. Ploma de muda dels escrits nostre, Memòria de nostres dies moviment, les reflexions Seves sempre ENS ajudaven té vides triar el MES de Saba. El trobárem té faltar com a competències Unitat català que com catalans. La nostra Afecció va a la familia su entre a els quals su dona, compromesa también a la Defensa de la Cultura de l'Nostra i terriori. Ànims Els desitgem a aquests dificils vegades. Guardarem afectuós registre de muda i respectuos a Llorenç"

Ràdio Arrels en el seu facbook, "Acaba de morir Llorenç Planes, una de les figures més importants del catalanisme polític a Catalunya Nord. Llorenç Planes tenia 71 anys, va ser un dels fundadors d’Unitat Catalana el 1986, partit que va presidir durant uns anys. El 1974 Llorenç Planes va publicar «el Petit llibre de Catalunya Nord», i el 2012 «Per comprendre Catalunya Nord». Llorenç Planes també intervenia regularment a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada on donava cursos sobre l’agricultura. En parlarem demà a "El matiner" a les 8h30 amb el nostre invitat Jaume Roure, company del partit Unitat Catalana duran molts anys.

El Casal de Perpinyà lamenta la desaparició de l'amic, del militant, del pare del nom "Catalunya Nord" que s'ha anat imposant al país, arran del seu llibre "El Petit llibre de Catalunya Nord" (1974) . "Enviem una abraçada ben forta als familiars i amics".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid