Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
sioux
El poble sioux es mobilitza al crit de "Mni Wiconi" (l'aigua és vida!)

La corporació petroliera Energy Transfer Partners està construint un oleoducte que destruiria el lloc sagrat i cementeri indígena

02/12/2016 Internacional

Standing Rock es troba situat a l'estat de Dakota del Nord i forma part de la Reserva Sioux, nom que reben els pobles originaris dakota, lakota i d'altres tribus de les prades. El riu Missouri, font d'aigua potable d'uns 17 milions de persones, atravessa el territori, que està sota jurisdicció de les autoritats indígenes de la Reserva Sioux de Standing Rock segons els tractats signats amb el govern dels EUA.

Havent violat els tractats i en contra de la voluntat dels sioux, la corporació petroliera Energy Transfer Partners està construint un oleoducte que destruiria el lloc sagrat i cementeri indígena de Standing Rock i el tram subterrani del qual passaria per sota del llit del riu Missouri.

El projecte és una inversió de 3.800 milions de dòlars, finançat per Goldman Sachs, Bank of America, HSBC, UBS, Wells Fargo entre d'altres bancs grans. Té una extensió de 1880 km, que abraça des dels jaciments de petroli de Bakken a Dakota del Nord, passant per Dakota del Sud, Iowa fins arribar a Illinois.

Des de la primavera de 2016, s'han congregat a Standing Rock milers de persones, moltes d'elles de diverses nacions indígenes -fins i tot delegacions del poble sami (nord d'Europa)-, per tal rebutjar la construcció de l'oleoducte que destruiria llocs sagrats i contaminaria l'aigua. S'anomenen "protectors de l'aigua".

Segons els estudis, es calcula que es produeixen uns 300 vessaments de petroli a l'any en els oleoductes d'EUA[1] i, per tant, els "protectors de l'aigua" no creuen que "aquest oleoducte és segur" tal i com l'empresa, el Cos d'Ingeniers de l'Exèrcit i les autoritats han estat repetint.

La major mobilització indígena en més de cent anys

L'any 1876 va tenir lloc la Batalla de Little Bighorn -o Greasy Grass- que va ser una gran victòria de l'aliança de tribus de les prades -lakotes, cheyennes i arapahos- que derrotà al Setè Regiment comandat pel general Custer.

Silvia Arana, en el seu article a Rebelion, ha citat a Dennis Banks (79 anys), històric líder indígena i co-fundador d'American Indian Movement (en referència a Amèrica del Nord) qui l'octubre passat va dir [2] que “Standing Rock és la major congregació indígena que ha succeït en el transcurs de la meva vida; dia a dia s'han anat afegint noves banderes de les diferents tribus… A partir de la sisena setmana, va deixar de ser un campament per a esdevenir una comunitat… Vam prendre un posicionament contra l'oleoducte, no sabíem que tindríem aquest immens suport… Aquesta terra és un lloc sagrat del poble lakota; a més l'oleoducte contaminarà l'aigua del riu Missouri… El Cos d'Ingeniers de l'Exèrcit no va fer una consulta apropiada amb les tribus. L'oleoducte Dakota Access Pipeline té trossos subterranis al llit del riu Missouri. Els oleoductes tenen un historial de vessament, han contaminat el sòl, l'aire, i les napes subterrànies… Si es construeix destruirà no solsament el riu en aquesta àrea, sinó riu avall també. Les tribus assumeixen llur responsabilitat com a protectores. S'ha de cuidar de la terra, l'aigua, l'aire… Un dia en la nostra caminada diària cap al lloc sagrat, les àvies i mares digueren als excavadors que no anaven a permetre que destruïssin un lloc sagrat. Com a resposta, les custòdies de seguretat privada llençaren els gossos contra la gent. Diversos protectors de l'aigua foren a l'hospital per les ferides… Després dels gossos, portaran les armes…”.

El passat 20 de novembre, la repressió contra la comunitat de protectors de l'aigua va arribar al seu punt màxim després d'haver anat agreujant-se durant les setmanes prèvies. La policia va reprimir els manifestants llençant canons d'aigua i probocant centenars de casos d'hipotèrmia, atès que la temperatura era de cinc graus sota cero. Van usar també gasos lacrimògens, gas pebre i bales de goma que lesionaren uns tres-cents manifestants.

El cas més greu fou el de Sophia Wilansky (21 anys) que va rebre l'impacte d'una granada al braç que li va quedar pràcticament separat del cos. Aquesta noia de Nova York Esta joven de Nueva York va acudir a Standing Rock i va ser víctima de l'abús de força. El dret a la protesta que garanteix la primera esmena a la Constitució està essent sistemàticament violat per la policia de Morton (Dakota del Nord) i la Guàrdia Nacional.

Linda Black Elk, membre del cos mèdic de Standing Rock, que va ser testimoni de la repressió del 20 de novembre, afirmà: “La policia ha incrementat el nivell de violència contra els protectors de l'aigua. Jo he vist les diferents armes usades contra nosaltres: gas lacrimògen, bales de goma, granades. Sembla que estan posant a prova les seves armes contra nosaltres en una creixent militarització de la repressió”. I afegia: “Sentims una gran decepció amb el president Obama. Va estar aquí, va fer promeses i no ha acomplert cap ni una d'elles.” Recordem que durant la campanya electoral es va anunciar que es paralitzaria la construcció de l'oleoducte ateses les protestes.

El balanç va ser de 167 persones ferides com a conseqüència de la repressió policial.

Hi ha un llarg historial d'abusos del govern dels EUA davant els pobles originaris des de l'inici de la colonització. Alguns dels abusos contra els pobles lakota i dakota són l'apropiació de terrenys a Black Hills (Muntanyes Negres) de Dakota del Sud després del descobriment d'or a la dècada de 1870, i la construcció d'embassaments al riu Missouri que causà inundacions en poblats, en zones forestals i en granges a Dakota del Nord i del Sud durant la dècada de 1950.

Mni Wiconi: l'aigua és vida

Durant el dia d'Acció de Gràcies (Thanksgiving), el 24 de novembre, com a un recordatori, els protectors de l'aigua van posar taules amb menjar. A poca distància, desenes de policies tallaven les rutes. Hi havia cartells on es podia llegir "Don't Feed the Pilgrims" (No doneu menjar als peregrins). La consigna del dia és: “No peregrins, no oleoductes, no pressons, no problemes”, segons es va veure als mitjans alternatius que van cobrir des de la zona.

Mentre nevava lleument a les prades desèrtiques, la gent ben abrigada i el cap cobert amb gorros o caputxes es mantenia en moviment , entre cants tradicionals lakota i el crit “Mni Wiconi” (L'aigua és vida!)

Conclou Silvia Arana que avui la comunitat de Standing Rock "protagonitza una mobilització històrica que per la seva capacitat de convocatòria, diversitat, continuitat i esperit de lluita està aconseguint una nova i gran victòria".

Les mobilitzacions continuen per tal d'aturar definitivament aquesta agressió sobre el territori.

[1] More Than 300 A Year… Common Dreams: http://www.commondreams.org/news/2014/11/17/more-300-year-new-analysis-shows-devastating-impact-pipeline-spills

[2] Entrevista realizada por Abby Martin, Empire Files, TeleSur. Traducida del inglés por Silvia Arana: http://youtu.be/KqanmctAoLs

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid