aliança mediterrània
Les Illes Balears s'alien amb Còrsega i Sardenya per "tenir una veu conjunta en la negociació dels fons europeus"

La col·laboració entre les illes mediterrànies busca aconseguir una representativitat que ara no tenen per culpa d'Espanya, França i Itàlia.

28/11/2016 Internacional

El Govern de les Illes Balears ha constituït, amb els governs de Còrsega i Sardenya, “un front comú per tenir una veu conjunta davant el Comitè de les Regions en la negociació dels fons europeus, fonamentalment per aconseguir un major reconeixement de la insularitat i una fiscalitat específica per als territoris insulars perifèrics”. Així ho ha explicat Francina Armengol durant l’acte d’obertura de la Cimera de la Mediterrània, que ha comptat amb la presència del president de la Regió Autònoma de Sardenya, Francesco Pigliaru, i el president del Consell Executiu de Còrsega, Gilles Simeoni.

La presidenta de les Illes Balears ha assegurat que “si som diferents del continent, necessitam ser tractats de manera diferent per part dels nostres estats i per part de la Unió Europea. A vegades cal recordar l’evident: som territoris insulars, rodejats de mar, sense moltes de les possibilitats de què disposen els territoris continentals. Si no aconseguim que els nostres propis estats i la Unió Europea ens tractin de forma diferenciada, no aconseguirem que els nostres ciutadans estiguin en igualtat de condicions amb la resta”.

Armengol ha assegurat que “si els nostres respectius estats ens comprenguessin i ens donessin un major suport seria molt més fàcil que les institucions europees també ho fessin”. Armengol ha destacat que “ens interessa la creació d'un Fons d'Insularitat Europeu per a cada un dels tres territoris insulars. Un fons totalment independent i complementari al sistema de finançament regional, que ens permeti donar una resposta a aquelles inversions necessàries en matèria de transport, infraestructures, telecomunicacions, energia o medi ambient.

Simeoni, president del Consell Executiu de Còrsega, ha recordat que “ja hi ha una feina feta amb Sardenya i celebram que les Iles Balears s’hi sumin perquè tots els ciutadans d’aquestes regions se senten profundament mediterranis, per llengua, cultura i relació amb el món. Per tant, aquest procés de col•laboració es reforça”. El president cors també ha ressaltat el concepte de Mediterrània occidental com a “pol estratègic per equilibrar amb la conca riberenca del sud”.

Per la seva banda, Pigliaru ha destacat temes concrets relacionats amb la insularitat, com ara el transport, on calen “solucions normatives”. I també ha fet esment a “millores d’infraestructures del sector energètic”. D’altra banda, respecte a la promoció dels territoris insulars, ha dit que “cal una millora de les connexions network per equilibrar la competitivitat respecte a altres territoris”.