Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
La PxL denuncia la delicada situació en què es troba el català a la Facultat de Dret de la UAB

El portaveu de l’ONG del català, Francesc Marco, destaca que des del mes de setembre, la Plataforma per la Llengua ha rebut una cinquantena de queixes lingüístiques en relació amb la vulneració dels drets lingüístics a la universitat a través del web estudiarencatala.cat

29/11/2016 Llengua

La Plataforma per la Llengua i l'Assemblea d'Estudiants de la Facultat de Dret de la UAB han denunciat aquest dimarts la mala situació en què es troba el català en aquest centre.

El portaveu de l'ONG del català, Francesc Marco, ha expressat que "la situació del català a la universitat és més delicada del que molta gent es pensa" i ha reclamat que cal "sensibilitzar la comunitat educativa en els seus drets lingüístics”. Marco ha recordat que l'entitat ha posat en marxa, recentment, la campanya estudiarencatala.cat, que demana que tots els estudiants puguin fer les classes en català, que augmenti l'oferta de postgraus i màsters en llengua pròpia (actualment és del 56%) i que s'anunciï i es respecti la llengua de docència. Tanmateix, la campanya també exigeix a les universitats que elaborin reglaments d'usos lingüístics i que tot el professorat conegui la llengua pròpia i hi sigui competent.

Francesc Marco ha insistit que "l'excel·lència universitària també es vincula a la llengua catalana" i ha animat els estudiants a "queixar-se de les discriminacions lingüístiques que puguin patir a través del web estudiarencatala.cat”. "Si la formació ja no és en català, després tenim dades preocupants, com que només el 8,4% de les sentències que es van fer a Catalunya l'any 2015 van ser en català o que el 75% dels advocats reconeixen que els han fet canviar de llengua alguna vegada", ha assegurat. “Per això, l'ONG del català continuarà contactant amb associacions d'estudiants per treballar conjuntament els seus drets lingüístics amb les institucions universitàries".

De la seva banda, Gonzalo Bonnin, membre de l'Assemblea de la Facultat de Dret, ha explicat que "el català es troba a mínims històrics en aquesta facultat" perquè "està clarament discriminat". Bonnin ha posat com a exemple que "hi ha assignatures a les quals et matricules en català i que s'acaben impartint en castellà per decisió personal o política del professorat o per l'exigència d'estudiants d'Erasmus que no han rebut una acollida lingüística bona". Els representants dels estudiants recorden, a través d'un manifest, que a la justícia els documents en català són vàlids i que hi ha el dret a declarar en català.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid