Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Commemoració dels 84 anys de les Normes de Castelló sota el lema 'Castelló batega en valencià'

Un 21 de desembre de fa 84 anys se signaven "Normes de Castelló".  L'acord de 1932 va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l'element vertebrador d'una societat valenciana cohesionada i democràtica.

29/11/2016 Cultura

La plataforma cívica Castelló per la Llengua ha presentat els actes commemoratives dels 84 anys de la signatura de les 'Normes de Castelló'. L'acord de 1932 va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l'element vertebrador d'una societat valenciana cohesionada i democràtica. És la voluntat de viure plenament en valencià, ben viva en el nostre poble, el que ens ha dut a escollir com a lema de la commemoració "Castelló batega en valencià".

Amb aquest lema han afegit "5 anys d'estima, passió i moviment". I és que enguany estan de celebració: el desembre de 2011 van convocar la primera mobilització unitària per a reivindicar les 'Normes' sota el paraigua de Castelló per la Llengua. En aquest cinc anys s'han aplegat més de vint entitats de la ciutat; han organitzat desenes d'activitats reivindicatives i de visibilització de la cultura feta en valencià (conferències i taules rodones, mobilitzacions al carrer, vermuts literaris, concerts i fins i tot una marató cultural per l'escola en valencià), que en conjunt han mobilitzat desenes de milers de participants; i fins i tot han assentat les bases per a la política lingüística de l'actual consistori municipal amb la Carta Lingüística de la Ciutat.

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el dissabte 17 de desembre a la Plaça Major i compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. La fira d'entitats per la llengua, a hores d'ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les 'Normes', conduït per la periodista Oriana Brunori. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l'actuació de Miquel Gil.

Abans d'això, però, s'hauran succeït cinc activitats que tenen per objectiu reflexionar sobre la història i l'estat actual de la nostra llengua, i posar sobre la taula diferents iniciatives tant per a promoure l'ús social del valencià com per a protegir els drets lingüístics dels seus parlants. Obriran foc les activitats convocades per entitats que formen part de la nostra plataforma. Dimecres 30 de novembre i dijous 1 de desembre tindran lloc les "Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes" organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura a la mateixa universitat (tota la programació i la informació sobre inscripcions a l'enllaç).

"El tio Canya ha mort. Notes sobre la mecànica sociolingüística del valencià"

El mateix dijous 1 de desembre, a les 19h a la Llotja del Cànem, el sociòleg i professor de la Universitat de València Francesc J. Hernàndez i Dobon presentarà el seu nou llibre El tio Canya ha mort. Notes sobre la mecànica sociolingüística del valencià (Fundació Nexe, 2016), acompanyat de Susanna Pardines (coordinadora del Lab d'Identitat i Cultura de la Fundació Nexe), Avel·lí Flors-Mas (doctorand en sociolingüística i membre de Castelló per la Llengua) i Raül Burriel (patró de la Fundació Nexe i membre de Castelló per la Llengua), que presentarà i moderarà l'acte, organitzat conjuntament per l'ACV Tirant lo Blanc, la Fundació Nexe i Castelló per la Llengua.

"Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX"
Acció Cultural del País Valencià prendrà el relleu dissabte 10 de desembre amb la ruta urbana "Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX", que ens proposa una passejada pels principals escenaris de la història del valencià durant el segle XX a la ciutat de Castelló, i que eixirà a les 11h des de la Glorieta del Carrer de la Trinitat (cantó Jover).

Taules redones
Els actes previs es clouran amb dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua dimarts 13 i dijous 15 de desembre a les 19h a la Sala d'actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78). Amb la primera volem convidar la societat a una reflexió conjunta: és possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià? La taula acollirà els testimonis de Tania Baños (Alcaldessa de la Vall d’Uixó), Dariana Groza (coordinadora del Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana) i Benjamín Escriche (Alcalde de Soneja), i la presentarà i moderarà Toni Vizcarro (membre de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló-Escola Valenciana i de Castelló per la Llengua).
La segona s'adreça a una qüestió cabdal en les polítiques públiques sobre les llengües: la protecció dels drets dels ciutadans a fer servir la seua llengua en les relacions amb l'administració pública. Teòricament protegits per l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià, el cert és que cada any es documenten casos de discriminació lingüística i molts de nosaltres estem tristament acostumats a haver de canviar de llengua en les nostres relacions amb els poders públics. Considerem necessari posar sobre la taula un debat social sobre la competència lingüística en la funció pública per al qual hem convidat a Ferran Puchades (Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (tècnic de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló de la Plana) i Toni Gisbert (coordinador d'Acció Cultural del País Valencià). L'acte el presentarà i moderarà Maria Nebot, membre de Castelló per la Llengua.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid