Model de ciutat
Presentació a de 'Marea Urbana', una nova revista sobre urbanisme
20/10/2016 Comunicació

Aquest dijous a les 19 hores es presenta la nova revista de la Taula Veïnal d'Urbanisme de Barcelona, recentment impulsada, que porta com a nom "Marea Urbana" i que aspira a convertir-se en la veu de l’activisme urbanístic veïnal de Barcelona.

El lloc de la presentació és l'espai Contrabandos (Junta del Comerç, 20). Els ponents que conduiran la presentació seran l’antropòleg José Mansilla de Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà (OACU), la geògrafa Mercè Tatjer, de la Universitat de Barcelona, i els arquitectes Josep Maria Lecea, d’Arquitectes Sense Fronteres i en Ferran Sagarra de la UPC.

A l'octubre del passat 2015 es va organitzar el primer Fòrum Veïnal sobre l'Urbanisme de Barcelona, una experiència que va impulsar la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) però que va ser co-organitzat per una representació de l'activisme urbà de la ciutat. Entre les entitats i col·lectius hi van haver veïnes i veïns a títol individual, cooperatives com La Hidra, CelObert, LaCol, la Ciutat Invisible o Raons Públiques, però també grups de professionals com el Col·lectiu Punt6 o Territoris Oblidats i col·lectius de recerca, com l'OACU.

A més, també hi va haver una presència important d'activistes i professionals de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya per tractar de superar la lògica municipal a l'hora de parlar de l'entorn urbà de Barcelona i passar a entendre-la com una ciutat metropolitana.

La trobada va servir per acordar que el camí per treballar la co-producció de polítiques públiques urbanes davant els reptes que tenim és la de la confluència d'actors i actrius sorgits des de grups socials actius. D’aquesta manera s’està constituint la Taula Veïnal d’Urbanisme de Barcelona, a través d'agències veïnals compartides sense un arrelament al paraigües institucional de la Favb, que és la gènesi del nou mitjà de comunicació ciutadà batejat com la nova Marea Urbana.