Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Denuncia i solidaritat
Condemnat a un any de presó un estudiant català detingut a les protestes de la Nuit Debout a París

Les amistats i familiars del Lluc han creat una pàgina Facebook per donar visibilitat a la situació. Entre altres, hi ha un enllaç per ajudar a finançar el pagament de la multa, així com un comunicat de suport que denuncia la situació

16/09/2016 Drets i Llibertats

Lluc Valverde, un estudiant català de teatre a la Universitat de París 3, que feia fotos tot sol a l'indret on tenien lloc els enfrontaments directes entre algunes manifestants i les forces policials el passat 15 d'abril en una de diverses mobilitzacions del moviment Nuit Debout. Va ser en aquell moment, mentre feia fotografies dels aldarulls, que –segons el seu relat, que recull La Directa– va ser assenyalat per un làser i, tot seguit, un grup de policies el va acorralar.

"Atemorit, només vaig tenir temps d'agafar-me al pal d'un panell que es trobava al meu costat. Em van fer caure a terra i van començar a donar-me cops de puny i cops de bota fins que vaig deixar anar el pal. Va ser en aquell moment que em van trencar la mà. Un dels policies de paisà em va agafar pel coll de la jaqueta i em va arrossegar, tot estrangulant-me, per sobre els vidres de les ampolles trencades fins a l'altra banda del cordó policial. Em van tirar a terra i, entre cinc o sis policies, em van apallissar. Entre altres, vaig rebre cops de bota al rostre i cops de porra als costats", explica la víctima. Va ser detingut i traslladat en furgoneta cap a la comissaria. El comissari ho va justificar amb els motius següents: llançar diferents projectils contra la policia, actuar violentament amb cops de puny i cops de peu durant la seva detenció i ser el còmplice d'un individu que va llançar una llamborda i va ferir una noia que es trobava a l'indret dels enfrontaments.

Durant les gairebé 60 hores que va romandre detingut a comissaria fins al dia de la seva compareixença davant del jutge, Lluc Valverde denuncia haver patit maltractaments físics i psicològics gairebé constants. El jove afirma que no va rebre el tractament mèdic adequat: "L'endemà de la meva detenció em van portar a l'hospital Hôtel-Dieu, on em van curar per fi les ferides i on em van posar una fèrula. La metgessa va constatar que tenia una fractura dels ossos del nas sense desplaçament i una fractura al polze. Va donar calmants als policies perquè me'ls administressin cada sis hores. Durant les seixanta hores que vaig passar sota control policial els agents me'n van administrar dos cops, malgrat les meves demandes constants".

Per la seva compareixença davant la justícia el 18 d'abril, la plataforma Defensa Col·lectiva de la Place de la République va aconseguir-li un advocat, així com un ajornament del judici fins al 5 de juliol. Aquest col·lectiu, sorgit arran de les manifestacions contra la reforma laboral, dóna suport a les víctimes de la violència policial i judicial intervenint durant les compareixences que es produeixen al final del període de detenció. Intenten convèncer les persones acusades de demanar l'ajornament del judici, cosa que permet evitar condemnes precipitades i dóna més marge de temps per trobar alguna lletrada i preparar una bona defensa. Des de la seva creació, ha assessorat més de 80 persones davant la justícia francesa.

Incongruències evidents

El dia del judici, es van palesar diverses incongruències entre la declaració dels agents que l'havien arrestat i la descripció general del desenvolupament de l'operació policial. "La jutgessa tenia l'informe mèdic que enumerava una multitud de ferides, que mai no m'haurien pogut fer amb dos o tres cops de puny. Els policies mentien sense cap mena de vergonya davant meu, fins i tot negant el fet que jo hagués estat apallissat", relata l'inculpat. A més, la noia suposadament agredida no el va reconèixer com a "còmplice". Tot i així, quan es va fer públic el veredicte, quatre dies més tard, va ser declarat culpable dels tres delictes dels quals se l'acusava: violència contra una persona depositària de l'autoritat pública, violència agreujada per dues circumstàncies seguida d'una incapacitat superior a vuit dies i rebel·lió. La condemna és de 11.100  euros d'indemnització, a més de dotze mesos de presó condicional.

La seva defensa ha demanat un recurs d'apel·lació perquè el cas pugui ser examinat per la Cort d'Apel·lació francesa, però, de moment, no hi ha data per al nou judici. Mentrestant, les amistats i familiars del Lluc han creat una pàgina Facebook per donar visibilitat a la situació. Entre altres, hi ha un enllaç per ajudar a finançar el pagament de la multa, així com un comunicat de suport que denuncia la situació: "En Lluc ha estat detingut i finalment condemnat per uns fets de violència que no ha comès mai. Ningú no és capaç de reconèixer-lo. (...) Aquesta decisió de la justícia és un veritable acte de repressió policial i judicial motivada per una voluntat política. El govern, darrere una noció d'estat d'urgència, vol escanyar qualsevol moviment de contestació tot criminalitzant els manifestants".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid