Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
habitatges
La PAH Mallorca convoca concentracions a Palma davant l'IBAVI per exigir habitatges socials

Demana la dimissió  de l'actual directora gerent de l'IBAVI, Maria Antonia Garcias Roig, per la seva manca de sensibilitat amb les persones que són desnonades, que es materialitza en un protocol contrari als Drets Humans Fonamentals.

26/09/2016 Drets i Llibertats

La Plataforma d'Afectades per les Hipoteques a Mallorca convoca la primera d'una serie de concentracions davant l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) el dimarts 27 de setembre al carrer Manuel Azaña, 9 de Palma a les 10h, per exigir que l'IBAVI obri habitatges en règim de lloguer social a les persones amb desnonament imminent i sense alternativa habitacional digna.

La lluita de la Plataforma d'Afectades per les Hipoteques a Mallorca va aconseguir que el Partit Popular aprovés habitatges d'emergència social per persones amb desnonament imminent obrint a aquestes famílies i persones habitatges de lloguer social que l'IBAVI mantenia tancats. Aquesta via d'emergència s'acaba amb la nova legislatura i la direcció de l'IBAVI de Maria Antonia Garcias Roig amb l'aprovació el passat 24 de juny del "Protocol per a
la incorporació de manera extraordinària al procediment d'adjudicació d'habitatges vacants".

El protocol no considera ni valora com a motiu d'emergència els desnonaments imminents sense possibilitat de reallotjament en un habitatge digne i obliga a les persones a ser derivades des d'una entitat de serveis socials, la qual cosa suposa un obstacle en tant que aquest tràmit pot allargarse més enllà de la data de desnonament.

Un altre punt que impedeix l'accés als habitatges d'emergència social de l'IBAVI són el fet que ha d'haver hagut una alteració dels ingressos de la família els darrers quatre anys. Aquest requisit no té en compte la realitat de les Illes Balears, les conseqüències del lloguer vacacional i la nova bombolla immobiliària que estem començant a patir i que ha elevat i continua elevant els preus de lloguer del mercat lliure fins al punt que resulta inaccessible a
gran part de la població.

Tampoc no té en compte la cronificació de la situació de pobresa de les persones que han estat víctima de la crisi immobiliària en els primers anys (2007 i endavant) i la generalització de feines precàries en els sectors econòmics principals, de forma que la variació d'ingressos sigui mínima o que inclús hagin millorat i no obstant el seu poder adquisitiu no els permet accedir a un habitatge en el mercat lliure.

Finalment l'esmentat protocol margina les persones que estiguin ocupant habitatges de forma irregular. És una vergonya que l'IBAVI primer negui un habitatge digne quan et desnonin per una llista en la qual la prioritat no és el
fet de ser desnonat, i a continuació te la negui quan la família s'ha vist abocada a l'ocupació per la mala gestió d'aquesta entitat.

Per a la PAH, "Ens trobem doncs amb una flagrant vulneració dels Drets Humans per part d'una entitat pública, tal com dictaminà en el seu moment el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, que impedeix l'accés a habitatges socials a persones i famílies amb data de desnonament propera i per tant quedaran al carrer si se'ls aplica el criteri habitual per l'adjudicació d'habitatges.


– Habitatges de lloguer social incloent la possibilitat de renda zero, a totes les
persones que demostrin estar en situació de desnonament imminent sense
possibilitat d'accedir a un habitatge en el mercat lliure.
– Que no s'exclogui a les persones i famílies que estan ocupant habitatges de
forma irregular, oferint lloguers socials a les persones que la seva situació
sigui motivada per la manca de recursos per accedir a un habitatge en el
mercat lliure.

– Que s'elimini del protocol els criteris "d'insolvència sobrevinguda" que entén

que sols tenen dret a un habitatge públic amb lloguer social aquelles persones

que el motiu de necessitar un habitatge social és la manca de recursos per

causa de la crisi, i que no té en compte les persones que la seva economia ha

estat precària de forma sostinguda durant anys i que ara s'agreuja per motiu

de la manca de regulació del mercat lliure d'habitatge.

– Que s'elimini el requisit de la derivació des d'una institució de serveis

socials, i en el seu lloc es posi com a compromís per la renovació del lloguer

social ser atesos pels serveis socials corresponents i el compliment d'un pla de

feina orientat a resoldre la seva situació.

– La dimissió de l'actual directora gerent de l'IBAVI, Maria Antonia Garcias

Roig, per la seva manca de sensibilitat amb les persones que són desnonades,

que es materialitza en un protocol contrari als Drets Humans Fonamentals.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid