eleccions basques
EL TC espanyol barra el pas a Otegi

La Sala Primera del Tribunal Constitucional espanyol ha acordat per unanimitat no admetre a tràmit el recurs d'empara presentada per Arnaldo Otegi i, per tant, li impedeix presentar-se als propers comicis com a candidat a lehendakari d'EH Bildu.

07/09/2016 Internacional

El tribunal, que tenia de termini fins a les dotze de la nit del dijous (immediatament després comença la campanya de les eleccions al Parlament de Gasteiz), s'ha reunit aquest dimarts per estudiar aquest i altres recursos davant la Junta Electoral i ha resolt rebutjar la petició d'Otegi.

Els cinc magistrats que conformen la Sala Primera del Constitucional han trigat una mica més d'una hora a prendre la decisió de deixar a Otegi fora de la carrera a la Lehendakaritza, que confirma els arguments donats el passat 2 de setembre pel Jutjat del Contenciós-administratiu nombre 2 de Donostia.

Otegi va ser exclòs de les llistes electorals per la Junta Electoral de Guipúscoa basant-se en la pena d'inhabilitació per a sufragi passiu imposada per l'Audiència Nacional en el marc de l'anomenat ‘cas Bateragune’.

Aquesta decisió va ser recorreguda per Arnaldo Otegi davant el Jutjat del Contenciós Administratiu nombre 2 de Donostia, que va confirmar divendres passat la decisió de la Junta.

L'advocat Iñigo Iruin va al·legar que la pena d'inhabilitació especial per a l'exercici de dret de sufragi passiu imposada per l'Audiència Nacional és una pena accessòria i no principal i, com a tal, «la seva durada és la mateixa que la pena de presó» i, per tant, es va extingir l'1 de març de 2016.
Neteja Ressalta les paraules desconegudes