Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Una lliçó de democràcia
21/09/2016 Hemeroteca
Avui, diumenge, la CUP ha donat un exemple públic de pràctica democràtica radical. El lector informat ja deu estar al corrent dels avatars de la política municipal a Monistrol de Calders, però no serà sobrer posar-lo al dia. Majoritària a les eleccions municipals del 2015 (per un vot, no hi va obtenir la majoria absoluta), la CUP, amb tres regidors, governava el poble, amb l'oposició de dos regidors de l'antiga Convergència i uns altres dos de MDI-ERC. El compromís de la CUP amb els seus electors, i amb l'oposició mateixa, era passar una "revàlida" al cap d'un any de govern per tal de saber si el poble n'aprovava la manera d'exercir el mandat democràtic rebut. Però, abans que hi pogués passar la prova, la CUP va ser descavalcada mitjançant una moció de censura de l'oposició. Cap senyal per part de la gent del poble no permetia de suposar que calgués procedir a fer fora el govern municipal; de fet, la queixa de l'oposició consistia a lamentar que no se'ls tingués prou en compte o a no estar prou informats per l'alcaldia, però no pas en la denúncia expressa de les polítiques seguides per la CUP en aplicació del seu programa electoral –d'altra banda, perfectament incompatible amb els dels altres dos partits esmentats.

Davant la situació -impecable, en termes legals, però insostenible en termes de legitimitat-, la CUP, convençuda que la seva trajectòria de govern estava al servei de les necessitats reals de la majoria social, va decidir de donar veu a la gent convocant-la a una consulta per tal que es posicionés sobre quin govern preferia: l'anterior, l'actual, o, eventualment, d'altres. El govern de CDC-ERC no va donar cap mena de facilitats a la possibilitat de fer una consulta; contràriament, va demanar a la gent del poble que, si hi era cridada, no anés a votar: fixeu-vos-hi, no se'ls deia de votar-hi en contra, sinó de no exercir el legítim dret a expressar el seu parer sobre un canvi de govern que responia a polítiques de partit i no pas al bé comú.

Deixarem de costat, per evitar especulacions, quina mena d'interessos, particulars o no, donaven suport al govern actual. Basti aclarir que la CUP inquietava la gent acostumada a establir una relació directa entre voluntat dels poderosos i decisions de govern; i que la seva estratègia municipalitzadora de serveis –com la recollida selectiva d'escombraries i el reciclatge de residus—no solament implicava un estalvi anual que repercutiria favorablement en les taxes pagades pels ciutadans, sinó que tocava els beneficis d'empreses no per casualitat lligades a la corrupció dels poders públics, com ara Ferrovial.

Fet i fet, la CUP ha tirat endavant la consulta no pas per recuperar el govern, sinó per fer efectiu el dret de decidir de la gent. Si hagués volgut recuperar el govern, hauria començat per oferir pactes per dalt, oferint l'oro i el moro a un o altre partit de l'oposició; contràriament, ha deixat clar que no pensava agafar aquest camí i corrompre no sols el programa amb què va guanyar les eleccions, sinó la voluntat dels electors que la van fer guanyadora. En aquestes condicions, que hi hagi votat un 30% del cens (183 vots), que s'ha decantat per un govern de la CUP (79,7%) enfront del 4,9% de la coalició de CDC i MDI-ERC, mentre un 12,6% ho feia per Altres (cosa que representa pròpiament la censura de la moció de censura), i 5 vots sortien en blanc, representa un triomf de la desitjable regeneració de la democràcia des de baix.

Amb aquest exemple, la CUP es posa un llistó ben alt per mantenir les bones pràctiques de poder municipal al marge –o en contra—dels seus interessos partidistes. Significa estar disposat a no accedir al poder de qualsevol manera i a no descavalcar qui mana distorsionant prèviament la voluntat ciutadana. I, sobretot, traça un camí per al procés constituent de la República catalana: el d'una ciutadania conscient, activa i autoorganitzada.

 

Els veïns que aquest diumenge han votat a la consulta popular de Monistrol de Calders (Moianès) han optat per l'anterior govern de la CUP. L'única mesa que s'ha instal·lat al municipi ha tancat a les vuit del vespre amb 183 vots, que representa un 30% del cens. La pregunta ha estat: Quin govern vol per a Monistrol de Calders. 146 vots, un 79,7%, han optat per un govern de la CUP, 9 han escollit mantenir l'actual coalició entre CiU i MDI-ERC (4,9%), 23 han optat per marcar la casella d'Altres (12,6) i 5 paperetes eren en blanc. La consulta ha arribat dos mesos després de la moció de censura impulsada per CiU i MDI –marca vinculada a ERC-, que van fer fora del govern municipal a la CUP un any després que hagués aconseguit l'alcaldia amb 193 vots.   

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid