Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Estàtua de Franco
Qui va decapitar l'estàtua de Franco de Montjuïc?

La decapitació de l'estàtua eqüestre de Franco, que s'ha volgut vendre com una acció del govern de Colau, es va portar a terme abans del 8 d'agost de 2013, o sigui durant el govern de Xavier Trias a Barcelona

08/08/2016 Memòria històrica

L'estàtua del general Franco a cavall, que va romandre durant dècanes a Montjuïc i que està previst que es planti a l’exposició temporal ‘Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà’, envoltada de polèmica i planificada pel govern d'Ada Colau per presentar-la al Born Centre Cultural a l’octubre, no té cap.

L'escultura decapitada, obra de Josep Viladomat, s'ha presentat des dels responsables polítics del govern municipal de Barcelona com una acció intencionada que permeti la conflictiva exposició sense contradiccions. Els responsables municipals i polítics de l'exposició han obviat l'explicació de l'origen de la decapitació del dictador criminal. S'ha presentat com si hagués estat una venjança del govern municipal contra el dictador. Però el mèrit no ha estat d'ells, fet que han silenciat amb astúcia.

L'acció de justícia es va dur a terme durant el govern Trias

La decapitació es va portar a terme abans del 8 d'agost  de 2013 (dia que es va descobrir l'atac contra l'estàtua), o sigui durant el govern de Xavier Trias a Barcelona. L'estàtua, retirada de l'exposició a la caserna de Montjuïc el 2008, romania emmagatzemada en un dipòsit municipal a la Via Favència, al districte de Nou Barris, junt amb altres reliquies de la dictadura.

Segons va recollir el diari ABC en aquells dies:

"La sorpresa fue mayúscula para la brigada municipal de mantenimiento y conservación de monumentos cuando el pasado 8 de agosto, en una visita rutinaria, comprobaron que a la estatua le habían arrancado la cabeza"

La mateixa notícia explica que la decapitació es va fer des de dins, per part d'algú que tenia accés al recinte municipal, ja que les portes estaven tancades. Tot apunt que li van tallar el cap amb una serra radial, una acció que requeria temps i destresa.

Es desconeix qui va ser el digne autor d'aquest acte de justícia. Segons una altra notícia del mateix diari madrileny, la policia autonòmica, a qui havien derivat la investigació de l'acció, va considerar que:

"La mutilación de la estatua como acto de reivindicación política también se ha descartado al no haberse reivindicado la «acción». Por parte del Ayuntamiento tampoco se tiene más información."

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid