Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Festes de Gràcia
L'ANC de Gràcia reuneix a representants de 5 forces "sobiranistes" en un debat el Procés Constituent

Gerardo Pisarello (BeC), Jordi Turull (PDC), Anna Simó (ERC), Mireia Vehí (CUP) i Antoni Castellà (Demòcrates) comparteixen taula amb Liz Castro (SN de l'ANC) i Isona Passola (directora de cinema). Modera el periodista Albert Balanzà.

17/08/2016 Política

La Territorial de Gràcia de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha aconseguit reunir en una mateixa taula representants de cinc forces polítiques sobiranistes tot debatent sobre el Procés Constituent que és a punt d'arrencar a Catalunya. Ha estat en el marc de les activitats que l'ANC gracienca organitza a la Plaça del Nord durant tot el dimarts 16 d'agost, per quart any consecutiu dins de la popular Festa Major de Gràcia. Se l'ha anomenat 'Debat a la fresca' amb la Plaça del Nord ben plena.

Just abans Liz Castro, membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea, i immigrant forastera tot i que no refugiada perquè va venir amb algun calé a la butxaca –com s’ha presentat ella mateixa-, ha presentat l’acte de suport als refugiats, tot fent evident que només des "d’un estat propi podrem canviar les polítiques migratòries, per mirar d’assolir un món més just". Tot seguit ha començat el gran el debat moderat pel periodista i director de 'L'Independent' de Gràcia, Albert Balanzà. 

Hi han participat el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, en representació de Barcelona en Comú (BeC); el president del Grup Parlamentari de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, en representació del Partit Demòcrata Català (PDC); la secretària primera de la Mesa del Parlament de Catalunya, Anna Simó, en representació d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); la diputada al Parlament Mireia Vehí, en representació de les Candidatures d'Unitat Popular (CUP); i el diputat de Junts pel Sí Antoni Castellà, en representació de Demòcrates de Catalunya. A més a més, també hi han intervingut  Liz Castro, pel Secretariat Nacional de l'ANC i Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, com a membre activa de la societat civil i del món de la cultura.

El debat sobre el Procés Constituent arriba en un moment molt oportú, a les portes de l'Onze de Setembre en el qual l'Assemblea i Òmnium tornen a convocar la ciutadania a manifestar-se per la independència; i poques setmanes després que l'ANC acordés per votació dels seus associats demanar al Parlament i al Govern que convoquin un referèndum vinculant i, si cal, unilateral, per refrendar la voluntat del poble català de tenir un estat independent propi.

Gerardo Pisarello ha confirmat la seva assistència a la manifestació de l’ANC de l’11S, reafirmant que el seu grup està a favor de l’autodeterminació, però reconeixent situació de bloqueig; per tant –ha dit- cal fer tot allò possible per guanyar força social per trencar la posició del PP;  altres freses seves han estat: “ser sobirà és fer les coses sense demanar permís, però sabent trobar la major força social possible”, “el RUI podria ser una de les eines per millorar la força social, però la millor seria unes eleccions constituents”, “sobre qüestió de confiança, no queda clar, no s’entén, I el govern ha d’abandonar ambiguitat en temes socials”, “no estem d’acord amb el full de ruta del govern, però serem allà (11S) per denunciar polítiques del PP”.

Jordi Turull ha començat afirmant que “tenim el mandat democràtic, i l’any que ve per la Festa Major de Gràcia ja haurem proclamat la independència de Catalunya”; del referèndum acordat amb l’estat espanyol ha dit que “forma part de la ciencia ficció política”, “el RUI no el descartem si es pot fer amb totes les garanties davant del món”. 

Anna Simó ha retret en la no aprovació dels pressupostos, i ha recalcat “no perdre de vista la força que sumem al Parlament”; del RUI ha dit que “no fa cap por, a ERC, votar el que faci falta”, i també que estan oberts a canvis sempre que calguin i s’acordin entre les forces sobiranistes; però ha remarcat que “l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica serà la veritable declaració d’independència”, i ha refermat el seu sí a l’11S, tot confirmant que ja hi està apuntada amb tota la família.

Mireia Vehí ha recordat que des de la CUP sempre estan “a favor a sortir al carrer, ara més que mai, per responsabilitat política”; sobre els pressupostos del 2017 ha dit que “el que no pot fer la CUP és dir que sí a una cosa que encara no ha vist, però estem súper obertes a parlar de tot”; ha afirmat que aposten pel referèndum i després eleccions, reconeixent que “primer cal resoldre el conflicte nacional”, I que “el referèndum és instrument central, per arribar a la independència per canviar-ho tot”.

Antoni Castellà ha començat confirmat la seva aposta pel RUI i ha confirmat la participació a l’11S; ha dit que som davant “un repte importantíssim, cal deixar partidismes al marge”, “l’any que ve és l’any de la indepència, l’any de la República Catalana”, coincidint amb Anna Simó en què “la llei de transitorietat és el moment de ruptura”, “eleccions constituents seran ja eleccions d’una nova República”.

Isona Passola, des del món de la cultura, ha volgut recordar que “tenim un any per demostrar que podem fer millor la gestió del dia a dia”, i ha cridat als federalistes que “amb un minut d’independència l’endemà podrem pactar el que vulguem!” , “benvinguts federalistes”.

Liz Castro, des del SN de l’ANC, ha explicat que “vam pensar que la millor manera era el referèndum”, perquè és el més acceptat internacionalment, però cal abans fer feina “perquè ens reconeguin l’endemà”, “el referèndum és la manera més clara I contundent per arribar a declarar la independència”.

Les activitats de l'ANC amb motiu de la Festa Major de Gràcia van començar ahir dilluns 15 d'agost a les 22 hores, amb la projecció del documental 'La Revolució cantada', al cinema Texas, han continuat durant to el dia d’avui dimarts 16 d'agost a la plaça del Nord. Des de les 12 del migdia hi ha hagut contes infantils amb ‘LA SENYORETA’, taller i ball de swing amb ‘SWINGMANÍACS’, i després un vermut popular. A la nit, després del 'Debat a la fresca', mentre sopem ens amenitza l’estona el cantautor QUIM VILA i acabem amb una nit de rumba, amb els grups TUPICA i DIJOUS PAELLA.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid