Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació lingüística
El govern autonòmic d'Aragó veta la distribució i l'ús de les agendes escolars en català
04/08/2016 Llengua

El Govern d’Aragó ha vetat la distribució i l’ús de les agendes escolars en català per al pròxim curs després d’una reclamació presentada pel Partit Aragonès (PAR), segons informa el diari Segre.

Es refereix les agendes editades per la Plataforma per la Llengua i que Llibertat.ca va informar tot just fa un mes.  La iniciativa compta amb la col·laboració del Moviment Franjolí per la Llengua, el Casal Jaume I de Fraga i l'Associació CLARIÓ del Matarranya,  tant de primària com de secundària, pensades per als alumnes de la Franja de Ponent.  Les agendes les va maquetar l’Associació Agendes de la Terra i van rebre el suport de la Diputació de Lleida.

"Envaeixen competències"

La conselleria d'educació aragonesa ha explicat que la decisió s'ha pres considerant que s'envaeixen «les competències d'Aragó en relació amb els continguts i identificació de les zones lingüístiques de la comunitat» i ha alertat als promotors que no distribueixin més agendes.

La portaveu del Partit Aragonès (PAR), María Herrero, ha criticat que a les agendes només hi figurin referències a la denominada «Àrea Idiomàtica del Català» i altres continguts de caràcter ideològic, determinant un enfocament social». Igualment, ha denunciat que a les agendes s'hi assenyalen dates com l'11 de setembre o el 25 d'abril, i expliquen que aquestes dates festives recorden «la caiguda de Barcelona» i «la Diada del País Valencià», respectivament i «no tenen res a veure amb Aragó». Finalment, el Partit Aragonès ha aconseguit l'aplicació de les mesures que demanava i les agendes en català han estat prohibides.

Cal indicar que les entitats impulsores ja havien començat el repartiment, i diversos centres de les comarques del Baix Cinca, la Llitera i el Matarranya ja s’havien interessat per participar en la iniciativa. A més, al setembre estava prevista la presentació pública tant a Lleida com a Fraga.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid