Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#MarxaSOM
La Marxa Som arriba a Montserrat després de recórrer durant 50 dies les comarques del Principat

Recollin les conclusions del territori sobre democràcia participativa a la República Catalana 

27/07/2016 Política

La Marxa Som, la caminada popular que recorre a peu Catalunya per promoure un nou model de democràcia participativa, ja ha recollit les conclusions de bona part dels municipis al voltant de la democràcia participativa.

Ja s’han recorregut més de 30 comarques mitjançant quatre columnes simultànies, amb activitats a totes elles, entre caminades, actes en favor de la democràcia participativa, lectures del manifest de La Marxa Som, recollida d’adhesions, i assemblees deliberatives per recollir les conclusions dels diferents municipis. A més a més, molts dels indrets que ha recorregut la Marxa Som han acollit espectacles lúdics i culturals protagonitzats per les mateixes entitats col·laboradores, com cercaviles de gegants, actuacions castelleres, concerts, recitals de poesia, i un llarg etcètera.

Entre les conclusions recollides arreu del territori, fruit de les assemblees deliberatives locals, destaca un fort interès per part de la ciutadania per sentir-se més escoltats, per obtenir mecanismes que els permetin una major intervenció en els afers públics. A banda, hi ha un fort consens en què cal apostar per una formació a tots els nivells en cultura participativa, així com per trobar nous espais de participació –sovint contemplant una reforma horària com a eina imprescindible-.  Altres qüestions destacades de les conclusions són la necessitat de prioritzar el bé comú com a objectiu prioritari de qualsevol decisió política o el desenvolupament de reglamentacions àgils i que facin vinculants els consensos assolits. Finalment, el reclam d’una informació de qualitat que arribi fàcilment a la ciutadania i que la capaciti per a opinar de manera responsable és una altra de les reivindicacions més comunes.

La Marxa Som ha sortit al territori per anar a buscar els veïns a casa seva, a places i carrers, per difondre la consciència que un aprofundiment en la democràcia que tenim és possible i imprescindible, que existeixen mecanismes de presa de decisions que tenen més en compte les propostes de la gent, i que la generació de consensos al voltant de qüestions que afecten a tothom és més senzilla del que pugui semblar.

“La mateixa pràctica de les assemblees no manipulables amb petits grups, la recollida d’acords mitjançant portaveus, i la senzilla activitat de dialogar, escoltar les opinions dels veïns i buscant el consens sobre el bé comú per damunt de les prioritats individuals és una lliçó en ella mateixa pel que fa a una necessària formació de la ciutadania en cultura participativa”, explica Lluís Planas, portaveu de La Marxa Som.

L’acte final a Montserrat, els portaveus comarcals entreguen les conclusions als Parlamentaris (cartell en PDF)

El proper diumenge 31 de Juliol confluiran a Montserrat les quatre columnes de La Marxa Som que hauran recorregut totes les comarques catalanes, i recollit les conclusions dels diferents municipis. Allà, a la tarda, els portaveus comarcals lliuraran als representants del Parlament les aportacions dels seus territoris en relació a la democràcia participativa, recollint així simbòlicament la voluntat del poble de Catalunya.

Es tractarà d’una trobada de portaveus de bona part de les comarques participants. Entre un i dos centenars de representants territorials, que com a tals, hi seran cadascun al mateix temps en nom de les desenes de participants en les assemblees dels respectius municipis.

L’acte, a més, comptarà amb els diputats Adriana Delgado i Chakir El-Homrani representants del Parlament de Catalunya  (Junts pel Sí), a qui poder lliurar els resultats d’un mes i mig de Marxa, així com parlaments de diverses personalitats polítiques i socials del país, com Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural o Teresa Forcades, de Procés Constituent. El punt lúdic i alhora reivindicatiu a la jornada el posaran les actuacions musicals, de Carles Belda, Marcel Casellas, Natxo Tarrés i Lídia Pujol.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid