Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Simbologia franquista
Es retirarà la simbologia franquista present encara a Deltebre

La moció presentada per la CUP Deltebre implicarà el canvi de nom del carrer Capitán Cortés, Guàrdia Civil Honorat per Franco, i insta a l'Ajuntament a facilitar els tràmits al veïnat.

27/07/2016 Drets i Llibertats

En l’últim Ple Municipal de Deltebre del mes de juliol, la CUP Deltebre va presentar una moció per tal d’aprovar la retirada de la simbologia franquista present, encara a dia d’avui, al municipi. La moció va ser aprovada per tots els Grups Municipals del Consistori (CUP, ERC, Compromís i CDC) malgrat el vot en contra del PP.

La moció de la CUP Deltebre identifica la presència de plaques amb simbologia franquista de façanes d’edificis i l’existència del Carrer Capitán Cortés. El govern de Deltebre haurà de prendre les mesures necessàries per a la retirada immediata de les plaques i canviar el nom del carrer Capità Cortés, afavorint així l’alliberament de Catalunya de simbologia franquista.

Pel canvi de nom del carrer, l'Ajuntament de Deltebre haurà d’informar al veïnat del carrer i facilitar-los, en la mesura que siga possible, el canvi de documentació derivat. Es proposa que siguen les associacions de dones de Deltebre les que de manera participativa trien noms de dona per substituir el nom del carrer.

Així doncs, amb l’aprovació de la moció, Deltebre manifesta el rebuig envers la presència de simbologia franquista en espais públics i es compromet a retirar les plaques i canviar el nom del carrer en el termini màxim d’un any.

El Capitán Cortés va ser un capità de la guàrdia civil que no va dubtar a unir-se a la sublevació militar el 18 de juliol de 1936 a Jaén. Encapçalà el replegament al Santuario de Santa María de la Cabeza amb 200 guàdies civils i un miler de persones més, on van resistir-se a les tropes republicanes durant 8 mesos fins ser abatut. El capità Santigo Cortés va rebre una menció honorífica a títol pòstum de part del dictador.

Per últim, el text de la moció recorda que el passat 17 de febrer, a iniciativa de la CUP, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre la memòria històrica i la retirada de la simbologia i la nomenclatura feixista a l'espai públic. En aquesta moció, hi havia un punt que feia referència explícita al monument franquista a Tortosa, on s'instava a l'Ajuntament de la capital del Baix Ebre a retirar el monument "sense cap mena de consulta o dilació".

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid