Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mèxic
Repressió a Oaxaca contra les mestres que defensen el dret a l'educació

Des del 2013, el professorat mexicà protesta contra la reforma educativa

 

23/06/2016 Internacional

Des de diumenge passat, diversos territoris de l’estat d’Oaxaca, al sud de Mèxic, juntament amb les zones de l’Istme de Tehuantepec, Nochixtlán i la ciutat d’Oaxaca, es troben assetjades pels atacs constants de les forces policials i la gendarmeria de l’Estat Mexicà, a causa de les manifestacions iniciades per les mestres contra les mesures promogudes pel govern d’Enrique Peña Nieto que violen i ignoren l’estat de dret educatiu universal.

Des del 2013, el professorat mexicà protesta contra la reforma educativa, amb la qual el govern culpa el magisteri dels problemes del sistema i apunta mesures d’aplicació administratives (avaluació i restricció de les competències docents; supressió de drets, com és el cas de la jubilació ampliada; i, restricció de llibertats) en lloc de mesures educatives de base per pal·liar la problemàtica social real (la manca d’accés a l’educació lliure i gratuïta; la corrupció i la desigualtat en les infraestructures, condicions i riquesa de materials i recursos pedagògics; o, l’alta taxa d’abandonament
escolar i d’analfabetisme entre els sectors populars i les àrees rurals)(1).

Per part de les seccions que conformen la Coordinadora Nacional de Treballadors d’Educació (CNTE) i de les entitats que conformen l’Espai Civil Oaxaca i les aliances de grups llibertaris, es rebutgen de manera directa les mesures punitives que s’implanten amb la nova reforma educativa i que s’enforteixen amb la paral·lela reforma laboral, incrementant la inestabilitat i promovent, encara més, la desigualtat i la permanència del model capitalista.(2)

Com a resultat dels atacs violents i l’ús excessiu de la força, s’han comptabilitzat fins ara almenys vuit morts, fins ara 12 assassinats a Nochixtlán, prop d’una vintena de persones detingudes i desaparegudes, i un gran nombre de ferides en tot l’estat. Fins ara, encara no se sap on es troben les persones detingudes ni el nombre exacte de persones ferides. Tal com expliquen diversos mitjans de comunicació, sembla que l’atenció mèdica no ha estat garantida per a la població civil i que s’han hagut de crear llocs d’atenció mèdica urgent alternatius.

Solidaritat en altres territoris de l’estat

Les respostes als atacs violens contra les mestres no s’han fet esperar i, en tot l’estat, la solidaritat s’ha desplegat mitjançant diverses accions de protesta. L’Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) ha emès un comunicat, juntament amb el Congreso Nacional Indígena (CNI) en què denuncien els atacs i les agressions patides per part de les forces de l’Estat.

A la marxa llibertària de la Ciutat de Mèxic, dilluns, un fort operatiu policial es va desplegar al seu davant, colpejant algunes integrants, i es va emportar nou companyes, les quals van quedar retingudes durant hores, on van ser agredides físicament i psicològicament, assetjades sexualment i amenaçades de ser violades i de ser desaparegudes. Ahir a la tarda, un grup d’estudiants del Centre Universitari (CU) va prendre els carrers propers a la Universitat per reclamar suport amb el poble d’Oaxaca i el moviment magisterial. (3).

A san Cristóbal de las Casas, Chiapas, les mestres i part de la població van sortir al carrer en oposició a «la masacre que policías federales y estatales están llevando a cabo en contra de nuestros hermanos oaxaqueños», i van projectar vídeos de mitjans lliures produïts a Oaxaca per tal de visibilitzar els successos; a Morelia, Michoacán, prop de 10.000 mestres de les 22 regions que conformen l’estat es van reunir per vindicar justícia amb les companyes i denunciar, un cop més, la seva oposició amb la reforma; a Guadalajara, Jalisco, dilluns es va realitzar una concentració en suport a les mestres, com a recordatori de les assassinades per l’Estat, i avui s’ha fet una marxa multitudinària pel centre de la ciutat. A Oaxaca, continuen encara ara els actes de resistència i manifestació contra els atacs constants del govern.

Aquestes són algunes de les accions i respostes que s’han anat desplegant arreu dels territoris mexicans i de fora, com ara a Colòmbia, Xile o l’Argentina, en solidaritat amb la violació dels drets que han exercit sobre les companyes d’Oaxaca i de totes les que portem la llibertat com a bandera.

"De moment, es preveuen jornades d’acció i resposta durant aquests dies, dins i fora del territori.  Alcem la veu per la solidaritat amb les companyes d’Oaxaca i arreu de Mèxic! Si ens toquen a una, ens toquen a totes!"

1 Per al seguiment del transcurs de la manifestació, vegeu el que en diuen 1 a l’Agencia Autónoma de Comunicación: http://www.subversiones.org, i a la Radio Universidad.

2 La Reforma es presentà en el Pacto por México i, posteriorment, va ser aprovada pel Congrés, el
desembre de 2012 y promoguda pel govern de Peña Nieto el febrer de 1013.

3 Vegeu la informació detallada del seguiment de l’acció a Agencia Autónoma 3 de Comunicación.

 

MITJANS D’INFORMACIÓ LLIURES

—Agencia Autónoma de Comunicación: http://subversiones.org
—Desinformémonos: http://desinformemonos.org/
ÀUDIOS
—Oaxaca Radio Universidad: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2459&v=04MLg0AMfjw
—Radio Plantón: http://miradioenlinea.net/8506/
—Radio Zapote: http://www.espora.org:8000/radiozapote.ogg
—Radio Universidad a través de Radio Tlayuda: https://radiotlayuda.wordpress.com
—Radio Tu Ñuu Savi: http://m.radio-comunitaria-tu-un-nuu-savi.webnode.es/sinton…
—Radio comunitaria Ayuujk Jënpoj: http://jenpojradio.info/inicio/radio
—Radio Zaachila: http://tunein.com/radio/Zaachila-Radio-s190994/
—Radio NOFM: http://nofm-radio.com/2016/06/oaxaca-cronica-de-la-insurreccion/
VÍDEOS
— Oaxaca Resiste, 19 de junio del 2016 (19 de juny del 2016)
https://www.youtube.com/watch?v=yQ7PTpQBcwU
—Es que los helicópteros no son armas y no disparan... ¿o sí? (19 de juny del 2016)
https://www.youtube.com/watch?v=ZE-qiaO0F1o

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid