Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pepe Rubianes
Quan el Tribunal Suprem espanyol condemnava "post portem" Pepe Rubianes

Una sentència del Tribunal Suprem espanyol condemnava el difunt humorista per unes declaracions sobre els Papers de Salamanca, malgrat que Rubianes ja fos mort i no existís acusació

04/06/2016 Cultura

Ahir a les xarxes socials bategava una antiga notícia d'ElPunt/Avui sobre la condemna "post portem" de Pepe Rubianes, l'actor galaicocatalà que morí el març del 2009. Una denúncia per haver escrit un portal català la seva opinó sobre el retorn dels papers de Salamanca. La condemna de la judicatura espanyola (juny de 2010) no va tenir en compte que l'humorista fos mort, ni el que el demandant en demanés l'absolució. Com les normatives casernaries de l'exèrcit espanyol, que condemnaven a arrest bestioles o objectes, el TS es va mostrar inflexible. Tota una metàfora.

Rubianes va qualificar el gener de 2006 l'alcalde de Salamanca pel PP d'«idiota» i «desgraciat» per la seva posició respecte a la sortida dels papers de l'Arxiu de la Guerra Civil (avui "Centre de la Memòria Històrica"). I comentava que esperava que Julián Lanzarote «s'ofegui en la seva pròpia merda».

Malgrat que Lanzarote va enviar un escrit al Tribunal Suprem el juliol de 2009 (ja mort Rubianes) -passat per registre amb el número M / R22.131 i entrada 145 i amb justificant de recepció-, en el qual el demandant "renunciava expressament a l'acció exercida en defensa del seu dret a l'honor i suplicava a la sala que es dictés sentència que absolgués el demandat, el TS va seguir endavant mogut per l'obstinació.

Així, l'Audiència Provincial va reconèixer el juny del 2007 la vulneració del dret i va condemnar l'humorista a publicar la sentència durant dos dies al portal en què va aparèixer l'article. I posteriorment el Tribunal Suprem espanyol va fer servir la valoració de l'Audiència Provincial de Salamanca, ja que considerava que les manifestacions de Rubianes «redunden en el descrèdit de la persona afectada, que per la seva projecció pública i política té transcendència social, comportant en si mateixes una desqualificació inadmissible de reputació».

El magistrat Xavier 0'Callaghan, que havia estat ponent d'aquesta insòlita sentència, també explicava que Rubianes «no és una persona dedicada al món de la política, sinó un tercer aliè a aquest àmbit, no resultant d'aplicació en conseqüència la doctrina relativa al que s'ha denominat contesa política». La sentència del Suprem també pontificava, com en les seves habituals elucubracions, que «es pot discrepar, censurar i criticar amb tota la força que s'estimi necessària, però no insultar».

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid