Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
medi ambient
Reunió amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya per la contaminació ocasionada per l’empresa ERCROS a Flix
05/05/2016 Territori

Una delegació de l’Àrea de Residus d’Ecologistes en Acció s’ha reunit amb el Director de ARC, JM. Tost, a la seu de l’Agència per tractar monogràficament,  degut a la seva importància,  el tema de la contaminació de l’anomenada “ Fàbrica de Flix”.

Han assistit a la reunió, el coordinador de l’àrea de residus de la ONG i membre del Consell de Direcció de l’Agència de Residuos de CAtalunya (ARC) Vicenç Vilana , el portaveu d’Ecologistes en Acció de Tarragona i L’Ebre, Eloi Nolla  i la Dra. Marta Pujadas autora d’una tesi doctoral sobre els passius ambientals de “La Fàbrica”, que ha respost favorablement  a la invitació que des d’Ecologistes en Acció li ha fet per acompanyar-nos a la reunió.

Ecologistes en Acció ha manifestat al Director de l’Agència la seva preocupació entre altres temes per tal que la descontaminació dels terrenys que ocupen les instal·lacions de l’empresa ERCROS sigui total, per la més que probable fugida de la empresa de Flix deixant el preu de la seva descontaminació a la ciutadania i pel futur de Flix en particular i la comarca de la Ribera en general ,davant la desaparició imminent de la activitat industrial d’aquesta empresa.

El director ha explicat els límits legals que segons ell té l’actuació de l’ARC i que impedeixen  anar més enllà del que estan fent, per garantir la protecció real de la salut de les persones i el medi. En Tost ha situat també el cas de Flix en el context general dels 1200 sòls contaminats que existeixen a Catalunya (dels quals el 80% són producte de les filtracions de les benzineres) i que fan alentir les actuacions en un punt concret. Tot i això ha assegurat que durant l’any 2016 s’acabaran de realitzar els estudis de caracterització dels sòls i es podrà disposar d’un pla d’actuació per a la resta de parcel·les encara no avaluades. Per les parcel·les de la fase I (una tercera part dels terrenys industrials) ha assegurat que hi hauria noves declaracions de sòls contaminats.

La doctora Pujadas ha manifestat que al seu entendre l’Agència pot fer molt més per preservar els interessos generals de Flix i en particular la salut i la seguretat de la seva ciutadania així com també del conjunt de la zona afectada per la contaminació, si és més exigent amb l’empresa Ercros. La Dra. ha manifestat en aquest sentit que complir la llei en aquest cas no és suficient perquè no garanteix la protecció de la salut de les persones a mig o llarg termini. Ha posat de manifest que la solució aportada a la única parcel·la declarada actualment com a contaminada (de 2 ha), el confinament, no no garanteix que no es puguin generar nous riscos en el futur en cas de filtrar al subsòl elements contaminants. Finalment ha demanat una avaluació internacional independent dels treballs que s’estan realitzant, que doni més força a l’ARC a l’hora d’exigir a l’empresa una actuació de recuperació dels terrenys més ferma i que no suposi haver de suportar l’existència d’un abocador de residus industrials perillosos a 500 metres de la població, fet que succeirà si els residus sòlids no són retirats del subsòl.

Tost s’han compromès a fer-nos arribar dins dels límits que ell considera possibles, la diferent informació demanada per Ecologistes en Acció durant l’entrevista entre la qual cal destacar l’inventari dels 1200 sòls contaminats de Catalunya , l’explicació de perquè el projecte de descontaminació del Dipòsit i l’Aubal no disposa d’una autorització ambiental pròpia i per tant, no contempla l’emissió de gasos i altres aspectes ambientals importants que s’haurien hagut de contemplar abans d’autoritzar els treballs realitzats per l’empresa CESPA-ECOCAT i altres informacions rellevants del procediment.

Ambdues parts s’han compromès a seguir parlant del tema més endavan

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid