Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Símbols franquistes
La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa lamenta el resultat de la consulta

"No llancem la tovallola, que seguirem treballant amb tota la força, tota la convicció i totes les raons per deslliurar-nos no només del monument del riu, sinó de tots i cadascun dels símbols que encara queden a les nostres places i als nostres carrers, fins que ja no en quede ni un"

29/05/2016 Drets i Llibertats

En la consulta celebrada ahir a Tortosa, el veïnat va decidir mantenir, reinterpretar i contextualitzar el monument franquista de la Batalla de l'Ebre o sigui, l'opció B amb 5.755 vots (68,36%).  L'opció A, que proposava la retirada i la museïtzació, va obtenir. 2.631 vots (el 31,25%). Es van registrar 45 vots nuls i 33 vots en blanc. En total es van participar 8.464 persones que representa un 29,73% del cens.

Un resultat que ha lamentat La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, ja que "s’ha convertit en una nova oportunitat perduda per tal de retirar el monument franquista més gran de Catalunya que, a dia d’avui, encara tenim la desgràcia de tenir clavat al mig del riu".

Ara bé, la comissió ha recordat que com havia manifestat anteriorment, la consulta no s’hagués hagut de convocar mai i que el monument s’hagués hagut de retirar de l’espai públic ja fa molt de temps, en compliment de la Llei de memòria històrica i per dignitat democràtica. "Malgrat tot, la classe política de la ciutat no ha tingut la valentia per fer els deures, tot i haver tingut 40 anys per fer-ho, i ha delegat aquesta responsabilitat en la ciutadania", ha puntualitzat.

Per a la Comissió, "Per si això fos poc, ho ha fet sense fer una tasca pedagògica prèvia per tal de combatre la desmemòria imperant i que els ciutadans i ciutadanes de Tortosa poguessen expressar la seua opinió amb tota la informació al seu abast. I d’aquesta manera, tots els partits amb representació al consistori –amb l’excepció de la CUP- s’han posat d’acord per a convocar una consulta que suposa un insult a tots els valors democràtics i, a sobre, han tingut la desídia i la irresponsabilitat de no fer campanya".

Ha insistit de nou que l’opció de mantenir el monument i reinterpretar-lo no té cap tipus de sentit i no és més que un despropòsit immens. "La història no es pot reinterpretar i un monument no es pot convertir en una cosa que no és d’un dia per a l’altre. Des de la seua concepció i passant per tots els elements que el configuren, és un monument d’exaltació franquista, que lloa la barbàrie d’un règim que va suposar greus vulneracions dels drets humans i les llibertats. L’espai públic no és en absolut el seu lloc" ha afegit.

Tot i la consulta i el seu resultat, la comissió ha manifestat que no llancen la tovallola, que seguiran treballant amb "tota la força, tota la convicció i totes les raons per deslliurar-nos no només del monument del riu, sinó de tots i cadascun dels símbols que encara queden a les nostres places i als nostres carrers, fins que ja no en quede ni un. Els ho devem a tots els repressaliats i repressaliades que van patir la dictadura en la pròpia pell, a tots i totes les demòcrates que no volem mai més la grapa del feixisme sobre les nostres vides i també a aquells i aquelles que encara estan per arribar i que no mereixen aquest llegat".

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid