Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Símbols franquistes
Qualifiquen de vergonya la consulta i la pregunta pactada sobre el monument franquista de Tortosa

La Comissió per la retirada de símbols franquistes de la ciutat lamenta que s'hagi convocat la consulta, ja que sempre ha centrat els nostres esforços en la retirada del monument franquista del riu

26/04/2016 Drets i Llibertats

L'Ajuntament de Tortosa i els portaveus dels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa i PSC han acordat ja la pregunta i la data per a la consulta sobre el monument franquista de la Batalla de l’Ebre. La data elegida és el dissabte, 28 de maig i la pregunta és la següent:

“En relació al monument de la batalla de l’Ebre, que va inaugurar el general Franco l’any 1966, què creu que l’Ajuntament de Tortosa ha d’impulsar:

a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

b) Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.”

Arran d'aquest anunci oficial sobre la data i la pregunta, la Comissió per la retirada de símbols franquistes de la ciutat ha emès un comunicat aquest dilluns on lamenta que s'hagi convocat la consulta i que "avui tinguem una triple vergonya: vergonya monumental, vergonya de consulta i vergonya de pregunta".

Vergonya Monumental, ja que 40 anys després de la fi de la dictadura, encara hi ha al mig del riu elmonument d'exaltació franquista més gran de Catalunya. Vergonya de Consulta, per ser un despropòsit absolut la convocatòria d'una consulta ciutadana sobre el futur d'un monument d'exaltació franquista, que "s'hauria de retirar de l'espai públic per dignitat democràtica i en compliment de la Llei de Memòria Històrica".

Pel que fa a Vegonya de Pregunta, la comissió considera que està mal platejada i resulta enganyosa, i ho argumenta amb  tot un seguit de preguntes i respostes: "El monument no és a la batalla de l'Ebre, és un monument d'exaltació del franquisme dedicat Al caudillo de la cruzada y a los veinticinco años de paz, en record dels vencedors i per a humiliar els vençuts; les dos opcions són per promou-re la memòria històrica? No. Només retirar-lo i museïtzar-lo compleix amb la Llei de Memòria Històrica; les dos opcions són per a promoure la pau? Quina pau promou el manteniment d'unmonument d'exaltació franquista a l'espai públic? La mateixa pau que la de “los veinticinco años de paz”. La promoció de la pau només pot arribar amb la retirada i què vol dir reinterpretar-lo i contextualitzar-lo? Qui esculli aquesta opció no sabrà què està votant exactament. A més, no hi ha reinterpetació possible: ha estat, és i serà un monument d'exaltció franquista, més enllà de possibles rentades de cara.

La Comissió recorda, que des dels seus inicis l'any 2009, ha treballat per la retirada dels símbols franquistes de la ciutat. Més recentment, ha centrat els nostres esforços en la retirada del monument franquista del riu, sense consulta prèvia i en compliment de la Llei de Memòria Històrica, de la mateixa manera que ho han requerit institucions públiques com el Síndic de Greuges i el Parlament de Catalunya o també entitats del teixit social.

Només la CUP i el PP no donen suport a la consulta, però per motius diferents. La CUP, perquè creu que el monument hauria de retirar-se sense consulta prèvia. I el PP, perquè defensa que cal mantenir el monument, fins al punt que ha proposat la seua rehabilitació i il·luminació.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid