Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
llengua
Un manifest demana que el català sigui "l'eix integrador" de la ciutadania en la nova República

Els seus impulsors volen el nostre país sigui obert i respectuós amb totes les llengües, però el "català ha de ser la llengua de Catalunya.

30/03/2016 Cultura

Aquest dijous al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), el Grup Koiné presentarà públicament el manifest Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent amb l'objectiu d'exposar quin estatus hauria de tenir el català en la nova república.

El text està signat per dues-centes persones que es presenten com estudiosos de la llengua, filòlegs, lingüistes, docents, escriptors, traductors, juristes i professionals d’àmbits afins, i consideren que la situació real de la llengua catalana i en la perspectiva del procés constituent que ben aviat s’encetarà a Catalunya, pel mandat democràtic expressat aquest 27 de setembre passat, es creuen en el deure ciutadà d’exposar a l’opinió pública la seva opinió en relació a la llengua catalana.

Entre les persones que han signat el manifest cal destacar Blanca Serra, Diana Coromines i Calders, Lluís de Yzaguirre i Maura, Josep Ferrer i Ferrer, Àngels Folch i Borràs, Enric Larreula i Vidal, Mercè Lorente i Casafont, Margarida Muset i Adel, Joaquim Arenas i Sampera, Joan-Pere Le Bihan Rullan, Dolors Requena Bernal, Sílvia Senz Bueno, Blanca Serra i Puig, Pau Vidal i Gavilán i Josep M. Virgili i Ortiga.

En el manifest alerten que “la llengua catalana no està en la situació normal d'una llengua territorial en el propi territori” perquè “el castellà, com a llengua de dominació, li disputa coercitivament aquest estatus” i “ha intentat i continua intentant repressivament de desplaçar-la dels àmbits d'ús lingüístic general”. Segons els signants, “el mecanisme per aconseguir la implantació del castellà a Catalunya va ser i continua essent la bilingüització forçosa de la població”, que ha comportat un “procés de substitució” que “s'ha anat accelerant, de manera que la situació actual de la llengua catalana en la majoria d'àmbits d'ús general és extremament crítica”.

El Grup Koiné, que va néixer en el si de l’Assemblea Nacional Catalana,  ha constituït l'associació Llengua i República per difondre el manifest a través d'un web amb l'objectiu de cercar complicitats per demanar l'adhesió de tots els ciutadans que ho vulguin.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid