Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
Jornada de reflexió i debat a Catalunya Nord sobre el futur del territori

A partir de tres punts principals, l'ANC Catalunya vol establir un estat de la situació i fer propostes per trobar una sortida a la situació actual.

13/02/2016 Política

Aquest diumenge a Ceret (Vallespir), la territororial de l'Aseemblea Nacional Catalana de Catalunya Nord  compta reunir  totes les persones implicades o interessades en el futur de país a l'entorn d'una ollada. Serà una jornada de reflexió i debat a partir de tres punts principals,on l'ANC vol establir un estat de la situació i fer propostes per trobar una sortida a la situació actual.

Molta participació de nord-cartalans en les mobilitzacions del Sud de l'Abera

El primer d'aquests tres punts és la constatació que molts nord-catalans segueixen el procés engegat al Sud amb esperançada, que manifesten, especialment a les Diades on participen en nombre. "Hi ha molta gent que segueix de molt a prop el difícil camí cap a la República Catalana. Fins i tot hi ha molta gent que participa a les grans manifestacions de Barcelona, a la Via Catalana, a la Via Lliure... Molta gent que manifesta solidaritat amb els germans del sud. Hi ha molta gent que se sent catalana i que sent com a pròpia la lluita per la independència", apunta l'ANC.

El català, a l'espai públic, està en una fase de recessió

En segon lloc, es constata que el català, a l'espai públic, està en una fase de recessió i donen com exemples diverses entitat que el disminueixen o l'ignoren : supressió de serveis de l' ajuntament de Perpinyà, ràdios i televisions d'estat locals, ensenyament escolar i universitari, estaments polítics locals, festes i lleures, etc. "Desapareix el CDACC, desapareix la delegació de TV3 a Perpinyà, desapareix el centre d'auto-aprenentatge, se suprimeixen llocs de professor a la universitat, s'acaba el mercat medieval, s'acaba la Casa Pairal, se suprimeixen fileres bilingues, France Bleue afirma que vol mantenir l'"esperit català" sense fer ni una emissió en català, el sindicat de batlles a favor del català és una closca buida... i no cal continuar perquè tot això només són exemples: No hi ha cap política lingüistica de les nostres institucions! Les "Cartes" aprovades pel Consell General el 2007 i per la municipalitat de Perpinyà el 2010 són paper mullat si no són aplicades!", segons l'ANC

"El nostre futur no el podem deixar ni confiar a la gent de cap al NORD ni a la gent de cap al SUD:"és la nos lluita quotidiana"

En tercer lloc, potser el més amarg, l'ANC expressa que «les esperances en la independència del Sud és un greu error, un parany», que el futur de la llengua i de l'identitat no depèn del Sud, encara que el mirem «cofois i contents», però «enganyats» i que depenem de les institucions del Nord, i especialment de la nova regió administrativa (futur nom de l'entitat, estatut pròpi, Ofici de la llengua...).

Fer propostes concretes d'actuació

Sota aquests paràmetres, la reunió permetrà de trobar solucions a la situació actual. En aquesta línia, la territorial nord-catalana de l'ANC convida totes les persones a compartir una ollada vallespirenca aquest diumenge a Ceret.

També es presentaran unes 20 o 30 frases o lemes que reivindiquin l'identitat nord-catalana que seran sotmeses a votació. les cinc més votades seran impreses en format de postal i repartides a tota Catalunya Nord.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid