Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Vila-real commemora el 310 aniversari de la Crema de la ciutat
15/01/2016 Història
Dissabte passat van tenir lloc a Vila-real l'acte commemoratiu dels 310 anys de la destrucció d'aquesta població a mans dels exèrcits de Felip de Borbó. Aquest acte, com tots els anys, el va organitzar el casal d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), juntament amb l'associació cultural Socarrats, i va comptar amb la col.laboració de l'Ajuntament de Vila-real, com ha fet sempre des de l'any 2011, segons informa l'ACPV.

La processó cívica commemorativa, que va eixir a les 19 hores, va recórrer els carrers Sarthou Carreres, avinguda del Cedre, carrer Pere III, carrer Major Sant Jaume, plaça Major, carrer Major Sant Domènec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa, on va tenir lloc l'acte d'homenatge.

La cercavila anava encapçalada pels dolçainers i tabaleters, seguits pel Penó de la Conquesta, i les ofrenes florals, dutes una pel president de l'AC Socarrats, Fermí Font, i el delegat a Castelló d'Acció Cultural, Antoni Royo, i l'altra per una representació municipal, encapçalada pel primer tinent d'alcalde i regidor de Normalització, Pasqual Batalla, i integrada per diferents regidors de Compromís i el PSPV-PSOE, així com per l'alcaldessa d'Almassora, Susanna Nicolau, i la diputada per Castelló al Congrés de Compromís-Podem, Marta Sorlí. A continuació van desfilar els Miquelets del Regne de València, amb els uniformes austriacistes de primers del segle XVIII, que van llançar salves en homenatge als maulets vila-realencs en arribar al lloc on estava el portal de Castelló, que va ser el punt de la muralla per on van penetrar els atacants. A la plaça Major també es va escenificar un fragment de l'obra "Dies d'incertesa", de l'escriptor Vicent Cerdà, i que fa referència als fets ocorreguts el 12 de gener de 1706, i en el qual el periodista Xavier Manzanet i l'historiador Santiago Vilanova van representar respectivament els personatges del rector i el justícia de Vila-real en el moment de l'assalt.

En arribar a la Torre Motxa, un dels darrers vestigis de l'antiga muralla vila-realenca, van tenir lloc les intervencions d'Antoni Royo, en nom d'Acció Cultural; de Fermí Font, per l'AC Socarrats; de Ferran Minguet, en nom de l'associació "25 d'Abril" de Xàtiva; i de Pasqual Batalla, en nom de l'Ajuntament vila-realenc, finalitzant l'acte amb el lliurament de les ofrenes als acords de la Muixeranga, escoltada amb respectuós silenci per les més de 200 persones que s'hi havien aplegat.

Valora
Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. Sant Jordi era guerrer...
  6. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  7. Fora fatxes del Fossar
  8. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid