Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ni un pas enrere, construïm la República Catalana

Cal un gran Acord Polític per a la Ruptura, el procés constituent de la República Catalana i la reversió de les polítiques antisocials.

Després d’anys de mobilitzacions i posicionaments públics, de les eleccions plebiscitàries del 27S i de la reacció demofòbica de l’estat espanyol suspenent de facto l’autonomia per la via de l’ofec financer, ens trobem en un punt cabdal de la nostra història: o assolim la independència i obrim un procés d’empoderament popular, o ens veiem arrossegats a un procés brutal de regressió social i política pel que fa als nostres drets i llibertats.

Tenim al davant del nas l’oportunitat històrica d’engegar, i al Sud d’Europa, un procés de transformació i emancipació basat en la recuperació de la sobirania popular, que culmini en la construcció d’una República Catalana radicalment democràtica, socialment justa i políticament lliure.

No podem obviar que el nostre país viu una situació d’emergència social i de consolidació d’importants bosses de pobresa i exclusió. La construcció de la nova República tan sols té sentit i possibilitats reals de reeixida si va indissolublement unida als avenços en justícia social. 

Tenim pressa: Tota dilació del procés d’emancipació va en contra dels nostres interessos objectius com a poble i suposa donar avantatge als sector conservadors i immobilistes. Tenim una majoria parlamentària suficient per fer camí; una nova convocatòria electoral seria un error imperdonable, una negació del caràcter plebiscitari del 27S i un retorn en fals a la política amb mira autonomista.

La sortida a l’actual atzucac fa indispensable un gran acord polític que permeti els diferents sectors socials favorables a la ruptura democràtica amb l’estat espanyol fixar uns mínims objectius compartits i sumar les forces necessàries per assolir-los. Objectius compartits que, al nostre entendre, es concreten en la construcció de la República Catalana independent, la reversió de les polítiques antisocials per acabar amb la pobresa i avançar en la igualtat, i l’eradicació de la corrupció construint una democràcia d’alta qualitat.

Aquest acord ha d’anar necessàriament acompanyat dels mecanismes de seguiment i control per part de tots els actors social i polítics contraents, que s’han de concretar en una agenda i una estructura de govern el màxim de plural i representativa per dur-los a terme.

En aquest sentit, més que cartes al reis o brindis al sol, el que ens cal són compromisos concrets a desenvolupar en propers mesos, i és en aquest sentit que proposem la constitució d’un govern provisional de transició que assumeixi:

 

  • El desplegament de tots els punts de la Declaració de sobirania, ruptura i desconnexió del Parlament de Catalunya del passat 9 de novembre. Posada en marxa de les estructures fonamentals per a la nova República i no-acatament de qualsevol legalitat contrària a la voluntat popular expressada en el Parlament.
  • L’obertura immediata d’un procés constituent de base popular i municipal que conclogui, en un termini de 12 mesos amb l’aprovació en referèndum de la constitució de la República Catalana.
  • El desplegament d’una política de relacions internacionals multilateral adreçada al reconeixement de la República Catalana.
  • Acabar amb la pobresa residencial i alimentària. Cap més desnonament, habitatge social a partir dels pisos de la SAREB. Aplicació del decret contra la pobresa energètica. Recuperació de beques menjador i ajudes socials.
  • Aturar els processos de privatització de bens i serveis públics  i els projectes especulatius lesius per al territori i sense consens pel que fa al seu interès econòmic i social.
  • Revertir la tendència a la baixa en els pressupostos de les àrees de salut, educació i serveis socials, reobrir serveis assistencials essencials, garantir suficient línies per a una escola pública de qualitat i desplegar plans de xoc contra la pobresa en les zones que més ho requereixin.
  • Establir un observatori permanent de la corrupció, de caràcter independent, encarregat d’investigar, fer públics i personar-se en acusació en tots aquells casos de crims contra l’interès públic perpetrats per polítics, funcionaris i empresaris.
  • Establir un termini màxim  de 14 mesos per a la culminació de tot el procés, moment en què caldria convocar, després del referèndum d’aprovació de la constitució de la nova República, les primeres eleccions al Parlament del nou estat. Revisió en Ple del Parlament actual del compliment dels acords passats els primers 8 mesos sotmetent el govern a moció de confiança.

 

Aquest Govern Provisional de transició serà de caràcter coral i no-presidencialista, amb competències compartides i representatiu de diferents sensibilitats polítiques, transparent, lliure de qualsevol sospita de corrupció i sotmès al control del Parlament i la societat civil. El President es comprometrà a consensuar amb el conjunt del Govern les decisions que per llei li pertoquen i a no presentar-se a les primeres eleccions de la República Catalana.

Xavier Oca, Carles Castellanos i Joan Pujolàs, com a membres del Consell Nacional de Poble Lliure

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid