Medi Ambient
La II Trobada Internacional contra la incineració de Montcada i Reixac aplegarŕ representants d’una vintena de paďsos

Coincidint amb la presentació de la Trobada, també es presentarà l'estudi, "La contaminació de l'aire fruit de l'eliminació de residus: no apte per la respiració pública".

26/11/2015 Territori

La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac organitza, juntament amb Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA), la II edició de la Trobada Internacional contra la incineració i a favor del residu zero, agafant el relleu del municipi italià de Barletta. 

Aquest divendres, la seu de la Federació d'Associó de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) acollirà, en roda de premsa, la presentació de Trobada, així com, l'estudi,  "La contaminació de l'aire fruit de l'eliminació de residus: no apte per la respiració pública".  L'estudi que ha desarrollat ENT i analitza el cumpliment de la normativa europea de la qualitat de l'aire en infraestructures d'incineració i coincineración de residus, com incineradores o cimenteres. L' estudi presenta una anàlisis sobre les emisiones tòxiques de cinc casos: la cimentera de Lafarge en Montcada i Reixac (Barcelona, Espanya), la cimentera de Lafarge a Trbovlje (Eslovenia), la incineradora de Ivry (París, França), la incineradora de Dargavel a Escòcia (Regne Unit) i Baviera a Alemanya.

També es presentarà l'estudi sobre la qualitat de l'aire i les seves principals conclusions. A càrrec de Sergio Sastre, consultor ambiental d' ENT que ha dirigit l'estudi, i les propostes  polítiques per solventar aquesta situació. A càrrec de Mariel Vilella, Directora Asociada de Zero Waste Europe.

A les 18h, Paul Connett, professor de la Universitat de St. Lawrence (Estats Units) expert en química i toxicologia, oferirà una xerrada al Casal del Barri de la Prosperitat (Plaça Ángel Pestaña, s/n). Posteriorment, diferents moviments antiincineració presentaran la feina que es fa en altres parts del món i també hi haurà una intervenció d’una representant de CEPA-EdC (Centre d’Ecologia i Proyectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya), que dijous al matí organitza accions en diferents punts de la geografia catalana per analitzar el contingut dels contenidors.

Dissabte, la trobada es traslladarà a Montcada i Reixac. Durant el matí, a partir de les 9h, l’Espai Cultural Kursaal (Masia, 39) acollirà la trobada entre representants de plataformes antiincineració procedents de diferents punts de la geografia catalana i espanyola i d’una vintena de països de quatre continents, el que suposa un augment considerable respecte a la desena de països que van participar fa un any a Barletta. A la tarda, al Casal de la Mina (Avinguda de la Unitat, s/n) s’organitzaran grups de treball sobre el moviment contra la incineració a les cimenteres i es farà una assemblea. La darrera jornada de la II Trobada Internacional se celebrarà el diumenge al Kursaal. A les 12h, hi haurà una nova conferència a càrrec de Paul Connett i es farà lectura d’un manifest.

Activitats culturals durant la trobada

‘La Cultura és aire net’. En paral·lel a les sessions de treball, també s’han organitzat una sèrie d’activitats culturals durant la trobada. En aquest programa s’inclou la representació teatral de ‘Mujeres Habitadas’, que es farà a càrrec de Dèria Teatre aquest divendres a l’Auditori en el marc de la mostra Montcada a Escena. Durant el dissabte, el carrer Reixagó serà escenari d’una xocolatada (10.30h), diverses actuacions musicals (12h) i una cercavila de batucada amb gegants i diables (13h). A les 16h, s’inaugurarà un mural commemoratiu de la trobada que l’artista Roc BlackBlock ha estat fent en el carrer Mina durant els dies previs. Diumenge, a l’Auditori, hi haurà una lectura de poemes i música d’homenatge a Ovidi Montllor (20h). L’aportació que es demana és voluntària, segons informa LaVeu.cat.