Corrupció
La CUP recull 32.655 euros per editar l'Atles de la Corrupció als Països Catalans

L'Atles pretén cobrir el buit que va deixar les tasques inacabades i les limitades conclusions de la Comissió d'Investigació parlamentària provocada per l'esclat del cas Pujol i per analitzar el cràter deixat per la corrupció

01/12/2015 Drets i Llibertats

Més de 30.000 euros i 817 mecenes solidaris van fer possible que ahir la CUP assolís la fita d'autofinançar, per micromecenatge i a través de la plataforma Verkami, el projecte Llums i Taquígrafs per editar l'Atles de la Corrupció dels Països Catalans. El projecte, impulsat per la CUP amb el suport de Xnet i el Grup de Treball contra la Corrupció de Catalunya pretén cobrir el buit que va deixar les tasques inacabades i les limitades conclusions de la Comissió d'Investigació parlamentària provocada per l'esclat del cas Pujol i per analitzar el cràter deixat per la corrupció.

Quatre volums: la caixa negra

L'edició de l'Atles està formada per quatre ambiciosos volums, que volen servir com un mapa de la memòria de la corrupció a casa nostra: Llums i taquígrafs (Causes, efectes i costos de la corrupció); Temps de canalles (Topografia, cartografia i radiografia dels casos); Afònics (veus contra el silenci); Fent fora la màfia (alternatives i guia pràctica de lluita contra la corrupció).

Entre d'altres veus, s'hi recullen les opinions de l'historiador Josep Fontana, els filòsofs Marina Garcés i Xavier Antich, els periodistes Antoni Batista o Ernesto Ekaizer, l'exregidora Itziar Gonzàlez i la regidora de Torredembarra, l'economista Miren Etzezarreta, el jurista Joan Riado, l'escriptor Javier Pérez Andújar, l'exfiscal Jose Maria Mena o el catedràtic Joan Queralt Domènech. A més, inclou un text inèdit del periodista Xavier Vinader -'Temps de canalles'-, recollit de la seva intervenció a les jornades organitzades el 2014 per la CUP sobre 'Frau, corrupció i màfia als Països Catalans» El projecte està coordinat pels periodistes Àlex Romaguera i David Fernàndez, s'edita en col·laboració cooperativa amb Edicions Pol·len i sortirà editat a finals del mes de gener de 2016. Els mecenes rebran periòdicament en format digital, a partir del proper 9 de desembre, Diada Internacional contra la Corrupció, els continguts de Llums i Taquígrafs. Tots els continguts estaran disponible en obert al web llumsitaquigrafs.cat a partir del febrer.