Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Impostos socials
El Govern de Cerdanyola fa el primer pas per abaixar l’IBI

Al ple d’octubre el consistori de Cerdanyola va aprovar les noves Ordenances Fiscals que contemplen una rebaixa del rebut de l’IBI en un 2,5% als habitatges que es veurà compensada amb un augment a les grans superfícies

02/11/2015 Política

La proposta d’Ordenances Fiscals presentada pel govern de Compromís per Cerdanyola (CxC) ha comptat amb el suport de CDC, ERC i ICV, i dóna un pas més respecte als governs anteriors i inicia un camí d’impostos, taxes i preus públics progressius. En canvi, el PSC, Ciutadans i PP van votar en contra d’aquesta baixada social de l'IBI.

Cerdanyola Informa se n'ha fet ressò, i explica que el pilar bàsic per poder abaixar l’IBI és el valor cadastral dels immobles. Un valor cadastral el darrer dels quals a Cerdanyola es remunta a l’any 2005, en plena bombolla immobiliària. Ara, deu anys després, es dóna la situació que hi ha immobles que, en el moment d’intentar vendre’s, el valor de mercat era molt inferior al seu valor cadastral, és a dir: hi ha una necessitat urgent d’actualitzar aquests valors. Una situació davant la qual el Govern de Cerdanyola ha optat per dues vies possibles: fer una nova revisió dels valors cadastrals (d’escollir aquesta via haurien d’haver esperat a 2018) o aplicar un nou coeficient (opció triada).

Segons indica aquest mitjà, les noves ordenances van tenir el primer examen fa una setmana amb la ciutadania, on es va realitzar una Assemblea oberta al MAC per compartir opinions. Ara, amb aquestes noves ordenances, s’inicia el camí cap a una fiscalitat més justa que prioritza les persones i inclou les famílies monoparentals en la proposta, equiparant-les, així, a les famílies nombroses.

A què és deu aquesta rebaixa?

La rebaixa del rebut de l’IBI s’ha pogut fer possible gràcies a diferents factors, entre els quals destaquem dos. El primer, és que s’ha reduït en un 18% els valors cadastrals. El segon, que aquesta baixada del 2,5% es compensarà amb l’augment d’impostos a les grans superfícies industrials i comercials i l’augment de l’IAE (Imposts d’Activitats Econòmiques) que paguen les empreses que facturen més d’un milió d’euros. A més a més, l’ICIO (impost sobre construccions i obres) ara es dotarà d’instruments perquè l’Ajuntament pugui negociar amb les empreses que han de venir com revertirà aquesta implantació a la ciutat. Fins ara, que les empreses gaudien de bonificacions automàtiques, aquestes no havien de negociar amb l’Ajuntament, però a partir d’ara haurà de negociar, fet que, segons el govern, “suposarà beneficis reals i efectius per la ciutat”.

Mauici Jaumandreu, regidor de Finances i membre de la CUP, va explicar que el seu equip va trobar un equilibri que permeti ser més just amb la majoria de les persones alhora que cap dels serveis municipals es vegi afectat. El Govern local va reiterar que té la intenció d’augmentar aquesta progressivitat any rere any.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid