27S
G Matamala, J Montllor, S López, M Delgado, E Romero, O Presas i P Riera tanquen les llistes de la CUP

La família de Guillem Agulló, la nord-catalana Dolors Serra i el músic mallorquí Biel Majoral –significant els Països Catalans– i el germà de 'Txiki' Paredes Manot –a 40 anys dels darrers afusellaments del franquisme i reivindicanttt la solidaritat amb el procés polític català– havien de tancar la llista amb el catedràtic madrileny Ramon Cotarelo, el sindicalista andalús Curro Moreno. o l'eurodiputada gallega Ana Miranda, malgrat que la legislació electoral vigent ho ha impedit

25/08/2015 Política

La CUP-Crida Constituent va lliurar ahir dilluns les llistes definitives per a les properes eleccions del 27S, que l'esquerra independentista defineix amb doble caràcter plebiscitari i constituent, en clau de ruptura democràtica, transformació social i esquema postcapitalista i en els compassos del major desafiament democràtic, social i popular a l'Estat Espanyol i al règim del 78.

Per reforçar aquest llarg compromís amb la llibertat política i la justícia social, entre els candidats que tanquen la llista per Barcelona hi són presents el jurista August Gil Matamala, la politòloga catalano-mexicana Eunice Romero, l'antropòleg Manuel Delgado, l'actor Sergi López, l'exregidora Roser Veciana, el llaurador maresmenc Pep Riera –fundador d'Unió de Pagesos–, el cantautor Cesk Freixas o l'esportista Oleguer Presas. La llista de la candidatura d'unitat popular incorpora també –per seguir fent-les visibles– les lluites dels treballadors i treballadores de Panrico –la vaga més llarga– i de Movistar-Telefonica, en les persones de Carmen Alonso i Agustin Cintas respectivament.

En el fil roig: les filles d'Ovidi Montllor i Manuel de Pedrolo

Cal destacar també, simbòlicament, la presència a les llistes de Jana Montllor, filla d'Ovidi Montllor i Mengual –de qui enguany es compleixen 20 anys de les seves 'vacances'–, i el suport a la candidatura d'Adelais de Pedrolo, filla de l'intel·lectual Manuel de Pedrolo. Aquests suports se sumen als rebuts per la candidatura a Girona, on tanquen la llista Alguer Miquel -cantant de Txarango–, la bibliotecària nord-catalana i la històrica de l'independentisme d'esquerres Dolors Serra, l'historiador Xavier Diez –activament implicat en la lluita per la defensa de l'ensenyament públic– o el poeta Narcís Comadira. L'arqueòleg Eudald Carbonell, tot i no integrar les llistes, ja ha fet públic el seu suport explícit a la CUP-CC. Per la demarcació de Lleida, tanquen files la cantautora Meritxell Gené i la històrica militant feminista i antifranquista Maria Huguet. Finalment, i amb caràcter simbòlic, la llista per Barcelona –en format cremallera i paritària, com les de Lleida, Girona i Tarragona– la tanquen el tres diputats de la X Legislatura: Quim Arrufat, Isabel Vallet i David Fernàndez.

L'altra llista possible: de Guillem Agulló a 'Txiki, dels Països Catalans a la solidaritat entre pobles i les lluites contra la impunitat

La CUP-Crida Constituent vol fer públic avui el seu agraïment i reconeixement a totes les persones que, representant diferents sensibilitats i pobles de l'Estat espanyol, ja havien confirmat la seva presència a la llista electoral de la CUP per donar suport solidari al procés polític català. En aquest sentit, la previsió de la CUP-Crida Constituent era que la llista tingués un doble tancament, significant les lluites d'arreu dels Països Catalans i la solidaritat i la lliure entesa entre pobles. La voluntat de la CUP era que la llista per Barcelona, la tanquessin Guillem Agulló i Carme Salvador -pare i mare del militant antiracista assassinat a Burjassot el 1993–, la nord-catalana Dolors Serra i el músic mallorquí Biel Majoral, visualitzant l'espai comú dels Països Catalans. I des de la perspectiva de la solidaritat entre els pobles i de la lluita contra l'oblit i la impunitat, la CUP ja tenia confirmades, entre moltes altres, la participació electoral de Diego Paredes Manot –germà de 'Txiki', afusellat a Cerdanyola pel franquisme i del que el proper 27S se'n compliran 40 anys–; l'històric del municipalisme basc Pablo Gorostiaga; l'exeurodiputada gallega Ana Miranda; el sindicalista andalús Curro Moreno (del Sindicato Andaluz de Trabajadores); o el catedràtic madrileny Ramón Cotarelo, que el passat 14 d'agost ja va fer públic el seu suport explícit a la candidatura de la CUP al seu blog digital.

L'actual legislació impedeix que sense 'veïnatge administratiu' es pugui ser candidat. La candidata Gabriela Serra, número 4 per Barcelona, ha manifestat: “una cosa és el que diu la legislació vigent i l'altra el que diu la llei de la solidaritat: per nosaltres, aquests companys i companyes són els que segueixen tancant la llista solidàriament, des de Galiza, des del País Basc, des d'Andalusia, des de Madrid: perquè la lluita per la plena sobirania, la democràcia completa i la justícia social no té mai fronteres”. Serra ha afegit: “aquesta és una llista de compromís i rebel·lia, de lluites i esperances, de memòria i futur, de resistència i desobediència: l'opció dels que no renunciem a res ni a ningú, l'alternativa d'esquerres de la unitat popular: nítidament independentista, conseqüentment postcapitalista i radicalment democràtica”.