Rius de Llibertat
Inici a Verges de les Jornades de debat per un futur millor

Volen tractar alguns temes quotidians i posar-los a debat; temes que van des de la seguretat vial a la gestió d'aigües, de l'ordenació territorial a les telecomunicacions, del sistema energètic a la gestió agrària....

31/07/2015 Política

Les Jornades de Debat organitzades per Rius de Llibertat, per debatre sobre "el nostre present i futur amb polítics i tècnics", comencen aquest dissabte Verges i acaben el 19 de setembre a Cervià de Ter.

Rius de Llibertat és una associació assembleària sense ànim de lucre i que agrupa molts pobles de les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès. Els nostres pobles estan situats entre les ribes dels RIUS Ter i Fluvià (i algun de més enllà).

L'entitat considera que "donat el moment en què estem, i tot el que hem viscut des del punt de vista polític, havent realitzat tota mena d'actes amb els quals bàsicament reivindicàvem la possibilitat de poder decidir el nostre futur polític, amb tot un seguit de qüestions o dubtes, sobre si llistes sí o no, si votar sí o no, si independència sí o no, ..... s’ha deixat de costat el debat dels temes més importants, els quotidians, aspectes de la vida diària que no ens plantegem si els podem millorar, decidir o simplement opinar".

Sota aquesta òptica, volen tractar alguns temes quotidians i posar-los a debat; temes que van des de la seguretat vial a la gestió d'aigües, de l'ordenació territorial a les telecomunicacions, del sistema energètic a la gestió agrària.... per tal d'apropar el debat polític d'àmbit local i nacional a la gent dels nostres pobles, a qui els interessa i afecta de forma directa i en canvi no tenen capacitat de decisió al respecte.

Per aquests motius, des de Rius de Llibertat, considera que cal fer debats i conviden a polítics i tècnics especialistes en cada tema, amb la capacitat de poder decidir un futur millor, i aquests entrin en contacte i rebin de primera mà les demandes, necessitats, aspiracions, inquietuds i voluntats dels assistents com a membres de la societat civil.

Funcionament dels debats

Tots els debats tindran més o menys el mateix format, tipus col·loqui, amb un màxim de sis ponents de professió política o tècnica, que ens explicaran breument com entenen ells la gestió del tema a tractar i també quins avantatges podríem trobar en una gestió pròpia (catalana).

El públic format per veïns i veïnes de la zona més una fila zero de tècnics i especialistes, podrà fer preguntes i exposar neguits, idees i suggeriments als ponents. Tot això, estarà moderat per un periodista professional que conduirà el debat durant no més de dues hores, procurant que tothom qui vulgui tingui l'oportunitat de participar-hi. Finalment, aquests moderadors-periodistes, faran una crònica del debat, amb la intenció que aquesta sigui publicada a diferents mitjans.

Objectiu de les Jornades

Des de la neutralitat i objectivitat dels temes plantejats, amb la diversitat d'opinions i punts de vista, amb ponents favorables i detractors de la Independència de Catalunya, tot plegat amb el risc de com esdevindrà un debat, tenim la intenció de canviar l’opinió dels dubtosos o indecisos de la necessitat de la Independència de Catalunya.

A partir dels temes que es debatran en aquestes “JORNADES DE DEBAT PER UN FUTUR MILLOR” , "voldríem que els participants arribin a la conclusió que tots els temes debatuts, són temes , en més o menys mesura, importants per a tots i que cal decidir el QUÈ i el COM des de Catalunya i ser els Catalans qui decidim a través de propostes, consultes, referèndums, ... Quin estat volem per a nosaltres i els nostres fills?" afegeix l'entitat.

Contingut dels debats

Les Jornades es realitzaran a través de 11 debats, durant els mesos d'agost i setembre de l'estiu de 2015. Seran 11 ocasions per poder parlar de diversos temes de preocupació real, i propera i que de ben segur ens interessa a tots i a totes : 

1. 1/08/2015: VERGES: Gestió viària: Xarxa viària, seguretat vial,NII i peatges.

2. 2/08/2015: SANT JORDI DESVALLS: Gestió d’aigües i rius

3. 14/08/2015: BELLCAIRE D’EMPORDÀ: - Gestió de transports públics i mercaderies 

4. 15/08/2015: PONTÓS: Gestió energètica: energies renovables , No a la MAT?
5. 16/08/2015: TORROELLA DE FLUVIÀ: Gestió agrària: sector primari, llavors antigues, transgènics, ajudes europees

6. 29/08/2015: SANT MIQUEL DE FLUVIÀ: Gestió telecomunicacions: Abast telefonia / fibra òptica 

7. 30/08/2015: VILOPRIU: Gestió forestal

8. 4/09/2015: CAMALLERA: Gestió Sanitària 

9. 5/09/2015: VILADAMAT:Gestió educativa 
10. 6/09/2015: MEDINYÀ: Gestió cultural : accés cultura des de zones rurals, biblioteques, centre cívics, % IVA

11.19/09/2015: CERVIÀ: Acta cloenda: Ponència per la Constitució Catalana i miting polític per part de les llistes independentistes. 

Alguns dels ponents
- Ricard Font (Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat) 
- Narcís Illa (President de la comunitat de Regants) - Jordi Millà (Secretari d’Organització del Cercle Català de Negocis - CNN) - Jordi Parés (Enginyer Expert en Renovables, exassessor conseller d’Indústria, membre de CMES) 
- Joan Martí (Salvem l’Empordà) - Pep Riera (Dirigent d’Unió de Pagesos) 
- Mercè Figueras (Professora i coordinadora de Biotecnologia a la UdG, experta en Transgènics) 
- Andreu Cortada (Tècnic en sistemes de Xarxes Wimax) - Sergi Martínez (Enginyer de Telefonica-Movistar)
- Edgar Nebot (Sotsinspector Bomber-GRAF de Girona)
- Marc Garfella (Enginyer Forestal i representant del Dep. de Política Forestal de la Generalitat)
- Marina Geli (exconsellera de Salut) - Pasqual Zacarias (Metge i exdirector d’atenció primària)
- Albert Bayot (Delegat Territorial d’Ensenyament)
- Jordi Feu (Professor de la UdG i membre del Secretariat d'Escola Rural)
- Quim Torra (Periodista, editor i president d'Òmnium Cultural)
- Joan Matamala (Responsable de la Llibreria Les Voltes i Constitució.cat)