Escola Valenciana
La Trobada a la Safor-Valldigna aplega unes 10.000 persones

Comptant la Trobada de la Safor-Valldigna de hui ja s’han celebrat 16 festes per la llengua al llarg de les nostres comarques. Per ara hi ha més de 194.000 persones que enguany han participat en les festes lúdiques i reivindicatives d’estima pel valencià des que a finals de febrer Escola Valenciana va presentar la "Crida per l’escola que volem"

02/05/2015 Llengua

La Trobada de la Safor-Valldigna obri les portes a la pròxima campanya activa d’Escola Valenciana, la campanya de matriculació a les escoles, que començarà la pròxima setmana.L’entitat cívica presentarà aquesta campanya amb el títol ‘Matriculem en l’escola que volem’ el pròxim 7 de maig. Organitza aquesta campanya des de fa quasi una dècada per a intentar pallliar la falta de transparència i d’informació de la Conselleria d’Educació respecte als programes que existixen al nostre sistema educatiu i per a explicar a les famílies quins d’eixos programes són els òptims pel que fa a la qualitat educativa i als resultats acadèmics que s’obtenen. “Engeguem la campanya adreçada als pares i les mares que han de matricular els fills i filles de tres anys per al pròxim curs escolar. Ho fem durant el període de matriculació, que enguany serà del 8 al 14 de maig. Elaborem materials i organitzem sessions informatives als centres per a explicar els avantatges del Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV), garantia de qualitat educativa i de domini de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés”, ha declarat el president d’Escola Valenciana.

Aquesta campanya comptarà un any més amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les recomanacions que es fan a les famílies estan avalades per les cinc universitats públiques valencianes i per les Unitats per a l’Educació Multilingüe. “L’ensenyament de qualitat és l’ensenyament en valencià i això no només ho diem nosaltres, ho diuen els experts en la matèria. L’ensenyament en valencià s’oferta a l’escola pública. La Conselleria d’Educació intenta ocultar tot açò i des de fa massa anys ataca l’ensenyament en valencià promovent l’escola monolingüe en castellà de la xarxa concertada”, ha dit Vicent Moreno i ha afegit: “Cal ampliar l’oferta del millor programa educatiu, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià, perquè cal assegurar que totes les famílies de les nostres comarques puguen tindre aquesta opció, la qual cosa ara mateix no es produix. Esperem que el pròxim Govern valencià solucione aquesta situació”.

27a Trobada de la Safor-Valldigna – l’Alqueria de la Comtessa En les 27 edicions que es porten de Trobades en la comarca, la Coordinadora de la Safor-Valldigna pel Valencià d’Escola Valenciana ha celebrat festes per la llengua en 21 municipis diferents Vora 10.000 assistents han emplenat els carrers de l’Alqueria de la Comtessa, que ha acollit per segona vegada una Trobada de la Safor-Valldigna. La primera va ser l’any 2002. Voro Femenia, alcalde de l’Alqueria de la Comtessa, ha destacat: “Hui és el dia dels xiquets i xiquetes de la comarca, el dia que es reunixen amb un objectiu comú: sentir-se orgullosos de mantindre viva la nostra llengua. Acollir en l’Alqueria aquest esdeveniment ha estat consolidar encara més allò que demanem els valencians i les valencianes, dignitat per a la nostra llengua i que es potencie l’escola en valencià. Tan de bo la Generalitat Valenciana fera actes d’aquest tipus. No ho fa, però els pobles sí que tenim l’oportunitat de potenciar-los i ací estem col•laborant i ajudant pel valencià”.

Per la seua banda, Vicent Gràcia, representant de la Coordinadora d’Escola Valenciana a la Safor-Valldigna ha dit: “Va ser l’Ajuntament de l’Alqueria de la Comtessa qui ens va proposar fer la Trobada de nou al poble. A partir d’aleshores la comunitat educativa i les entitats locals s’hi ha bolcat d’una manera espectacular i el resultat ha estat aquest, la il•lusió concretada per l’escola que volem de tantíssima gent. Era un dia complicat, perquè estem enmig d’un pont però la resposta ha estat molt bona”. La cercavila dels centres educatius de la comarca ha començat aquesta vesprada acompanyada de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de l’Alqueria de la Comtessa i de la Geganta Beatriu d’Urrera.

Els participants han gaudit d’una exposició dedicada a Carles Salvador i de l’exposició de murals titulada ‘L’escola que volem’, que ha consistit en treballs que han presentat els centres educatius de la Safor-Valldigna, on cadascun ha visualitzat quina és l’escola que desitgen i volen. Han realitzat tallers educatius 55 escoles i instituts d’Ador, Palma, Alfauir, Almoines, Barx, Palmera, Potries, Bellreguard, Benifairó de la Valldigna, Daimús, el Real de Gandia, Gandia i el Grau, la Font d’en Carrós, l’Alqueria de la Comtessa, Miramar, Oliva, Piles, Rafelcofer, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Vilallonga, Xeraco i Xeresa. Així mateix, la Trobada ha comptat amb 48 estands d’entitats i col•lectius, d’editorials valencianes i d’associacions del poble. La festa per l’escola que volem de la Safor-Valldigna ha finalitzat amb el grup Rodamons i l’espectacle “Petiteses”.

Aturada fins després de les eleccions

Amb la Trobada de la Safor-Valldigna les festes per la llengua d’Escola Valenciana fan una parada fins a després de les eleccions. Encara queden per celebrar-se tres Trobades que es reprendran el 30 de maig a Benetússer, on s’ha organitzat la Trobada de l’Horta Sud.

El 6 de juny es realitzaran les dues últimes festes d’enguany per la dignificació del model de l’escola que volem: La Trobada de l’Alcoià i el Comtat a la Canyada i el Camp de Mirra i la Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura a Santa Pola. Hauran estat 19 Trobades d’Escoles en Valencià en una edició que es preveu de les més multitudinàries dels últims anys.