Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Enllaçats per la Llengua impulsa la Declaració de Perpinyà

Aquesta Declaració sorgeix de la trobada d'entits membres d'Enllaçats per la Llengua reunits aquest matí a la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Han analitzat la situació general de la llengua als Països Catalans i arribat a conclusions sobre una política coordinada quant a la defensa i valorització del català

30/05/2015 Llengua

Entitats membres de la plataforma Enllaçats per la Llengua s'han reunit aquest matí a la Casa de la Generalitat de Perpinyà per analitzar la situació general de la llengua als diversos territoris i definir una política coordinada quant a la defensa i valorització del català.

A la trobada s'ha aprovat d'impulsar la "Declaració de Perpinyà", com a mostra del suport de la xarxa d'entitats a la tasca de les escoles catalanes de la Catalunya Nord i per reivindicar el català com a llengua vehicular i de cohesió a les escoles d'arreu del territori.

Entre altres aspectes aquesta declaració constata que la situació del català a l'escola a 2015 és lluny d'estar normalitzada,  motiu pel qual "un gruix considerable de l'alumnat no rep l'educació en la seva llengua pròpia, que és alhora la del territori on viu, vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus."

Acords a la Declaració de Perpinyà

Fruït de la reunió a la Casa de la Generalitat de Perpinyà els ellaçats han acordat un seguit de consideracions com el suport a la xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya Nord, destacant el pròxim 40è aniversari de la Bressola i la nova obertura d'una segona escola pública Arrels a Perpinyà. També s'hi expressat la  solidaritat amb la vaga de fam que ha encetat fa pocs dies el Conseller d'Aquitània Dàvid Grosclaude en defensa de l'occità.

Entre aquests punts destacava el suport als mestres del principat impulsada per la plataforma Somescola.cat i la crida d'Escola Valenciana i l'STEPV-IV contra la supressió d'unitats en valencià realitzades per la Conselleria d'educació.

Per últim, el text expressa que "Esperem que, després dels resultats electorals del passat 24 de maig, s'albiri un canvi de les polítiques lingüístiques a les administracions locals i autonòmiques d'arreu els territoris, sobretot en els àmbits de l'ensenyament, la funció pública i l'espai de comunicació en català." I emplaça les entitats participants a una nova reunió a Castelló de la Plana el proper desembre "per coordinar esforços i accions en suport del català."

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid