Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Escola Valenciana
Les Trobades apleguen 60.000 persones a Tàrbena, Alginet, Benifairó de les Valls i Xaló

Escola Valenciana ha celebrat aquest cap de setmana 30 anys de Trobades. 3 milions i mig d’assistents a 487 Trobades celebrades en 214 municipis valencians és el balanç de tres dècades de festes d’estima per la llengua.

19/04/2015 Educació

Hui s'han celebrat tres festes educatives per la llengua, Benifairó de les Valls ha acollit la 20a Trobada del Camp de Morvedre amb més de 7.000 assistents, Alginet ha protagonitzat la 30a Trobada de la Ribera amb aproximadament 30.000 assistents i Xaló la 30a Trobada de la Marina Alta amb més de 15.000 assistents. Això sumat a les més de 7.000 persones que passaren per la Trobada de la Marina Baixa d'ahir donen unes xifres d'uns 60.000 assistents a les festes per ‘L'escola que volem' d'aquest dissabte i diumenge, segons informa Escola valenciana

30 anys de Trobades: 487 festes per la llengua en 19 punts del País Valencià

Hui s'ha celebrat un aniversari molt especial per a Escola Valenciana. Fa trenta anys es van organitzar les dues primeres Trobades de la nostra història. Una va ser a la Xara, en la Marina Alta i l'altra a Benifaió, en la Ribera.

"Aquelles festes per la llengua serviren perquè famílies i professorat d'altres comarques s'hi fixaren i des d'aleshores van proliferar més i més Trobades fins a generar aquest moviment comarcal i descentralitzat d'estima pel valencià que és Escola Valenciana, que ara compta amb 29 entitats federades gràcies a la proliferació de les Trobades", ha explicat el president d'Escola Valenciana.
Aquell primer any de Trobades es reuniren a les dues comarques alguns milers de persones. Actualment la xifra ascendix a 19 Trobades i més de 200.000 assistents per any. "Aquest fenomen és únic, una estima tan gran de tantíssima gent cap a la seua llegua, en una participació tan activa per part dels centres educatius i els col·lectius locals i comarcals. Un moviment cívic, de base social, de defensa de la nostra llengua a l'escola i al carrer massa sovint maltractada pels governs que han passat durant aquestes dècades de democràcia", ha dit Vicent Moreno.

Des de l'entitat es valora que el triomf de les Trobades sempre ha estat que tothom sempre s'hi ha sentit part: "Una Trobada no la fa sols la Coordinadora d'Escola Valenciana de la comarca, la Coordinadora té el paper imprescindible d'implicar institucions, entitats i col·lectius que s'hi senten part per treballar colze amb colze i per això el resultat sempre és satisfactori, perquè es tracta de formar equips per una causa com és visualitzar i dignifica una llengua que és, en definitiva, una manera d'estar al món", ha valorat el president d'Escola Valenciana.

Balanç de 30 anys de Trobades en xifres

Pel que fa a les xifres d'assistents, cada dècada que ha passat ha suposat un augment en participació molt destacat. Si durant les Trobades de la primera dècada la xifra se situa en un total d'uns 600.000 assistents a les diferents Trobades, en la segona dècada de festes per la llengua va pujar a uns 800.000. Els últims 10 anys les Trobades han experimentat un augment d'assistència destacat i han arribat a la suma d'uns dos milions d'assistents. La xifra global d'assistència se situa en vora tres milions i mig d'assistents a Trobades sumant-les any a any.

En total es comptabilitzen 487 Trobades d'Escoles d'Ensenyament en Valencià, comptant les que encara queden per celebrar-se enguany, a un total de 214 municipis valencians.

"Aquestes xifres són la nostra resposta de política lingüística, el fruit de les reivindicacions de la normalització del valencià en tres dècades de vigència", ha comentat Vicent Moreno.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid