Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluita sindical
La COS exigeix la repetició de les eleccions sindicals a Scolarest (Asistentes Escolares, S.L.)

Arran de les irregularitats comeses durant el procés electoral

16/04/2015 Laboral

La secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a l’empresa Scolarest (Asistentes Escolares, S.L.) ha decidit impugnar les eleccions sindicals i exigir que es repeteixin de manera justa i clara i amb igualtat de condicions per a totes les formacions participants.

Els passats 8, 9 i 10 d’abril van tenir lloc les eleccions per a conformar el Comitè d’Empresa de Scolarest (Asistentes Escolares, S.L.) a la província de Barcelona, el qual sempre havia estat integrat per CCOO, únic sindicat que havia concorregut a les eleccions anteriorment. Enguany s’hi han presentat dues formacions més: la USOC  i la COS. En el cas de la primera, sense comptar amb tradició de lluita dins el món del lleure; de la segona, en canvi, no se’n podria dir el mateix.

Des de la seva conformació com a secció sindical dins aquesta empresa, la COS ha treballat per a denunciar les diferents irregularitats, abusos i anomalies amb què es troben les seves treballadores de manera quotidiana, fent ús de tots els mitjans legals al seu abast. Al llarg de la seva curta trajectòria han estat diversos els guanys obtinguts per aquestes vies, fet pel qual ha acabat esdevenint en el seu context el sindicat combatiu de referència, per manca de cap altre. Amb tota aquesta feina a l’ombra, des de la secció sindical s’ha vist en les eleccions una oportunitat per fer un pas més i entrar a formar part del Comitè d’Empresa, aconseguint així més eines a l’hora d’arribar a totes les treballadores i obtenir més incidència.

El procés electoral, però, no va tenir lloc de la manera desitjada. Encara sense haver-lo finalitzat, des de la COS es va decidir d’impugnar-lo, decisió que es va sostenir també un cop fet el recompte, segons el qual la formació ha obtingut tres delegades sindicals. Aquesta decisió ha estat presa a causa de les irregularitats comeses, amb les quals ja havien topat a l’hora d’intentar obtenir tant per part de l’empresa com del Comitè tota la informació necessària per a concórrer a les eleccions, que en cap moment no els va ser facilitada. En aquest sentit, es denuncia la manca de transparència de totes dues entitats; de l’empresa, per una banda, per no vetllar pel bon funcionament del procés, tal com té el deure de fer, i del Comitè, per ser còmplice de la primera, en ser coneixedor de tota aquesta informació i no fer-la arribar a les treballadores. Els motius que han dut la secció sindical a impugnar els resultats són especialment greus en dos fets puntuals, a través dels quals hi han vist una clara intencionalitat de frenar el fet que obtingués representació: el de dificultar o impedir la votació en el centre on hi treballa la majoria d’integrants de la llista d’aquesta formació (establint-hi les urnes, sense previ avís, fora de l’horari laboral, en un moment en què gairebé cap treballadora no era al centre de treball) i el de no incloure’n les paperetes en una de les rutes de l’urna itinerant.

Per tot plegat, des de la secció sindical es denuncia tant el procés com els resultats, alhora que allò que veuen com una col·laboració entre empresa i CCOO de cara a dificultar la irrupció de la COS en el Comitè d’Empresa, entenent que ho veurien com un perill per a la seva estabilitat i bona entesa. S’ha iniciat, doncs, el procés de cara a la impugnació, mitjançant la presentació d’una demanda arbitral al Departament de Treball, i s’està a l’espera que aquest citi les diferents parts per tal de poder continuar amb el procediment per tal d’arribar a la celebració d’unes noves eleccions justes i transparents.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid